Orthen Links is 'circuit Zandvoort' voor de deur spuugzat

Bewoners van Orthen Links kijken de laatste weken vaak angstig uit het raam. Wegwerkzaamheden bij Weener XL zorgen ervoor dat de busjes van het werkbedrijf ineens dwars door de Orthensedonk moeten. Dat gaat zó hard, dat het volgens de buurt een kwestie van tijd is voordat het fout gaat.

Bertus van Gelder en Ellie Vermulm zijn er klaar mee. De twee wonen in Orthen Links, aan de Orthensedonk om precies te zijn. Een straat vol jonge kinderen en volop plek om te spelen. Één probleem: de wegen waaraan de speeltuin ligt, lijken volgens de twee meer op de A2 en A59 dan op een straten in een woonwijk. Die wijk draagt inmiddels de naam 'circuit Zandvoort'.

Bekijk de reportage hieronder. Het artikel gaat daaronder verder.

Nu was dat altijd al zo, zegt Bertus, die zelf op de hoek van de Orthensedonk woont. "Er wordt hier ontzettend hard gereden. Mijn auto is al drie keer in elkaar gereden", verzucht hij. De bloembakken die hijzelf op de hoek van de straat heeft geplaatst, staan er dan ook niet voor de sier. "Nu kunnen ze de bocht hier niet meer af snijden."

Weener XL

Het grootste euvel is de weg tussen de twee speeltuintjes in de straat. Daar ligt een drempel tussen waar Bertus naar eigen zeggen met 80 kilometer per uur overheen kan. "Wie bedenkt het nu om hier zo'n weg aan te leggen?!", briest Ellie. "Hier spelen kinderen! Moeten er hier kruisjes komen voordat de gemeente ingrijpt?!"

Hier spelen kinderen! Moeten er hier kruisjes komen voordat de gemeente ingrijpt?!

• Ellie Vermulm

De situatie is er de afgelopen drie weken niet beter op geworden. Door wegwerkzaamheden bij Weener XL, moeten de busjes van de buitendienst nu omrijden door de straat. "In de middag moeten die allemaal terug naar de basis en dat is precies de tijd dat er hier kinderen spelen. Sommige chauffeurs denken dat ze Max Verstappen zijn", beweert Bertus.

Stukgereden palen

Toch is er al een verkeersremmer aanwezig. Vier palen op de lange drempel moeten verkeer afremmen. "Maar", zegt Bertus, "die worden regelmatig stukgereden!" Nu zijn er palen geplaatst die mee kunnen buigen. "Die mogen dus niet kapot, maar de kinderen..."

De werkzaamheden bij Weener XL duren nog tot eind mei, naar verwachting. De gemeente laat aan Dtv Nieuws weten het personeel van Weener XL afgelopen vrijdag te hebben aangesproken op de gevaarlijke situatie.