Oscar Jansen stopt als directeur Groene Engel

Oscar Jansen gaat stoppen als directeur van de Groene Engel in Oss. Het gebrek aan vertrouwen van wethouder Frank den Brok in hem is daarvan de reden.

De wethouder gaf deze week nog aan dat het tijd is voor een 'frisse wind' in de organisatie van het cultuurpodium. Jansen zit sinds september al niet meer met Den Brok om de tafel. "Daarmee heeft hij duidelijk laten merken dat hij niet langer met mij als leidinggevende bij Groene Engel verder wil. Waarom hij die mening heeft, dat weet ik niet, maar dat het zo is, is een feit", aldus Oscar Jansen.

 
Tekst gaat verder onder de video.

Kwalijk dat wethouder zelf zo de pen hanteert

Oscar Jansen, directeur Groene Engel

Jansen heeft een stuk opgesteld waarin hij zijn kijk geeft op de geschiedenis van de Groene Engel en de ontwikkelingen van de laatste tijd. Hij heeft daarin veel kritiek op de rol van wethouder Frank den Brok bij de totstandkoming van het onderzoeksrapport van BMC over de Groene Engel dat deze week werd gepresenteerd.

Volgens Jansen vond Den Brok het rapport 'niet kritisch genoeg' en heeft hij zelf enkele kanttekeningen toegevoegd over de huidige samenstelling van de organisatie. Ook de aanbeveling dat er een 'frisse wind' moet gaan waaien binnen de organisatie komt van de hand van de wethouder, en niet van BMC, zo stelt Jansen: "En dat vind ik wel kwalijk, dat een wethouder zelf zo de pen hanteert in dit besluit, en dan vervolgens juist die stukken gebruikt om te zeggen dat er een frisse wind moet waaien".

Subsidie voor Groene Engel is eigenlijk te laag

Oscar Jansen, directeur Groene Engel

De directeur wil ook ontkrachten dat het bij de Groene Engel al jarenlang een 'bodemloze put' is: "Als je daar echt goed naar kijkt dan is het grootste deel van het geld gegaan naar de externe horeca-exploitant waar de gemeente moeilijkheden mee had, en naar investeringen in het pand waar de gemeente eigenaar van is. Als je kijkt naar de keren wanneer het cultuurpodium zelf meer subsidie heeft gekregen dan is de laatste keer in 2001 geweest. Toen erkende de gemeente dat de subsidie eigenlijk te laag was, en ik vind dat de gemeente nu ook moet erkennen dat er eigenlijk te weinig subsidie naar de Groene Engel gaat".

Oscar Jansen zegt dat hij achteraf gezien misschien de politiek in Oss beter had moeten betrekken bij het wel en wee van de Groene Engel. Dat had volgens hem kunnen voorkomen dat er zo vaak de nadruk is gelegd op wat er mis ging bij het cultuurpodium, in plaats van al het goede dat is bereikt. Jansen zegt te willen blijven werken als directeur totdat er een opvolger voor hem is aangesteld.

advertentie

Lees ook deze artikelen