Team TOC

Oss' bedrijf organiseert nieuw Europees parasportevenement in Rotterdam

De eerste editie van de European Para Championships wordt in 2023 gehouden in Rotterdam. Het evenement komt uit de koker van Team TOC, gevestigd in Oss.

Al bijna twee jaar was sportorganisator Team TOC bezig om het evenement voor sporters met een handicap in Nederland te kunnen houden. Nu is er groen licht. Voor het eerst worden de Europese kampioenschappen voor verschillende parasporten gebundeld in en rond dezelfde gaststad. Van dinsdag 8 tot en met zondag 20 augustus 2023 zijn zo'n 1.500 atleten in Rotterdam aanwezig. De bedoeling is dat er 7 tot 10 verschillende sporten, waaronder parawielrennen, rolstoeltennis, boccia, goalball, rolstoelbasketbal, rolstoelrugby, paratafeltennis, judo en paraschieten, deel uitmaken van het nieuwe Europees kampioenschap. Parawielrennen en rolstoeltennis hadden zelfs nog helemaal geen regulier Europees kampioenschap. 

Ahoy Rotterdam

Ahoy Rotterdam is de thuisbasis van het evenement. In het centrum van Rotterdam moeten daarnaast in de buitenlucht tijdelijke stadions gebouwd worden. "Vooral bij kleine sporten en parasporten waarbij het moeilijk is media en publiek te interesseren, vinden wij het belangrijk om de sport naar de mensen te brengen. Volle tribunes is waar we naar streven", zegt Eric Kersten, initiator van Team TOC.

In Azië en Amerika bestaan er al zulke kampioenschappen, zoals de Asian Para Games en de Pan American Para Games. Het is de eerste keer voor Europa, maar volgens Team TOC zeker niet de laatste keer. "We willen het evenement hierna iedere vier jaar organiseren, steeds op een andere locatie in Europa. De organisatie willen we in eigen hand houden." Voor de sporters zijn de European Para Championships een belangrijk meetmoment in aanloop naar de Paralympische Spelen 2024 in Parijs. Voor veel sporten is het zelfs een kwalificatiemoment. 

Parasporten professionaliseren

Minister Tamara van Ark is ook op de hoogte van de plannen en is zeer positief. "In Nederland streven we ernaar een gidsland te zijn op het gebied van sport en sportevenementen. Met dit initiatief laten we de wereld zien dat parasporten erg belangrijk voor ons zijn en we denken echt dat het helpt om parasporten in het algemeen te professionaliseren." Rolstoeltennisser en Paralympisch kampioen Jiske Griffioen is ambassadeur van het evenement. "Iedereen heeft op de een of andere manier een handicap. We willen laten zien dat we ons concentreren op de dingen die we kunnen doen en niet op de dingen die we niet kunnen. En ik denk dat dit concept hier een goed voorbeeld van is", zegt Griffioen.

Team TOC heeft al de ervaring van het houden van grote sportevenementen, zoals het WK handboogschieten op de Parade in Den Bosch en het WK parawielrennen in Emmen.

Ambassadeur Jiske Griffioen Mathilde Dusol