Oss bedrijf wil groot Europees parasportevenement naar Nederland halen
Team TOC uit Oss is al anderhalf jaar bezig om in 2023 een groots Europees sportevenement voor sporters met een handicap in Nederland te houden. "De verkeerslichten staan inmiddels tussen groen en oranje in", zegt Eric Kersten van TOC.
De ideeën ontstonden na het organiseren van het WK parahandboogschieten in Den Bosch en het WK parawielrennen in Emmen. "We zagen dat we op een slimme manier meer aandacht voor parasporten konden krijgen, als we het op een excentrieke locatie organiseerden", vertelt Kersten.
Daarom ging het bedrijf samen met NOC*NSF op onderzoek uit of het mogelijk zou zijn om een Europees kampioenschap te houden in Nederland, te vergelijken met de Europese Spelen of de European Championships in Berlijn en Glasgow in 2018. "We richten ons daarbij in eerste instantie op sporten die normaal gesproken in een oneven jaar een eigen EK hebben en sporten die nog geen EK hebben." De organisatie krijgt steun van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Europees Paralympisch Comité.
We zagen dat we op een slimme manier meer aandacht voor parasporten konden krijgen, als we het op een mooie locatie organiseerden
Eric Kersten, Team TOC
Meer media-aandacht
TOC is in gesprek met 9 internationale bonden om de betreffende sporten naar Nederland te halen. Het gaat om wielrennen, boccia, goalball, tafeltennis, blindenvoetbal, judo, rolstoelbasketbal, -rugby en -tennis. "Om de media-aandacht te vergroten denken wij aan een evenement van twee weken, dat een belangrijk kwalificatiemoment is voor de Paralympische Spelen 2024 in Parijs, in een relatief contentloze periode, augustus 2023." De NOS is geïnteresseerd om het evenement uit te zenden. Ook worden er gesprekken gevoerd met de EBU voor uitzendingen bij publieke omroepen in andere landen.
Centre courts op excentrieke plekken
In welke stad het evenement plaatsvindt, is nog niet bekend. De plannen zijn om van iedere sport een centre court aan te leggen in het centrum of bekende locaties in de stad. "We denken dat publiek niet zomaar in de auto stapt naar bijvoorbeeld de Jaarbeurs in Utrecht om daar naar paratafeltennis te gaan kijken." Daar zit nog wel een uitdaging in. "Tafeltennis moet sowieso binnen, met kunstlicht. We denken voor deze locatie aan bijvoorbeeld een museum." Ook moet er een soort medal plaza komen, waar de medailles worden uitgereikt. Bij de keuze van de stad, gaat de organisatie op zoek naar een A-stad, die goed bereikbaar is vanuit 40-50 landen en voldoende hotels heeft voor het opvangen van 1500 atleten.
We denken dat publiek niet zomaar in de auto stapt naar bijvoorbeeld de Jaarbeurs in Utrecht om daar naar paratafeltennis te gaan kijken
Eric Kersten, Team TOC
De bedoeling is dat het evenement eerst in Nederland wordt uitgevoerd en dat het concept in 2027 zo uitgerold kan worden in een stad elders in Europa. Kersten hoopt dat nog voor de zomer alles rond is met de sportbonden en de organiserende stad.