advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Briefschrijver Erik van Putten op zijn mountainbike

Oss gaat eigen koers varen in Maashorst: geen wisenten, streep door educatie

De gemeente Oss heeft haar plannen voor het 'eigen' stukje van natuurgebied de Maashorst op een rij gezet. Vanaf 2022 neemt de nieuwe gemeente Maashorst de leiding in het gebied. Prima, vindt de gemeente Oss, dat daarmee het 'Herpens model' kan gaan opzetten.

Daarin blijven veel dingen bij het oude. Volgens de gemeente Oss is er in haar deel van het gebied, Herperduin, ruimte voor grote grazers zoals voorheen. Dat wil zeggen, taurossen en exmoorpony's zijn welkom. Voor wisenten is ook in de nieuwe situatie geen plaats, vindt de gemeente. "In eerdere onderzoeken is geconstateerd dat andere soorten grote grazers minder gunstige ecologische effecten hebben dan de huidige." 

De discussie die volgens Oss over wisenten bestaat, wil zij aan de 'zuidelijke' gemeenten Uden en Landerd laten. Daar zullen de grazers wél te zien zijn.

Educatie en toerisme

De subsidieovereenkomst met de Stichting Natuurcentrum Slabroek is door de gemeente ontbonden. Oss wil haar (jonge) inwoners nog steeds natuureducatie bieden, maar gaat zich richten op kennis van de klimaatverandering in bredere zin, met nadruk op onderwerpen die in Oss spelen.

Mocht de gemeente Oss in de toekomst terecht willen bij Natuurcentrum Slabroek, bijvoorbeeld voor gratis schoolreisjes, dan kan het educatie inkopen binnen de dienstverleningsovereenkomst met de gemeente Maashorst die in het leven wordt geroepen. Daarin kunnen de gemeenten Oss en Bernheze diensten afnemen bij de nieuw te vormen gemeente. Dat moet Oss helpen om 50.000 euro per jaar op haar eigen uitgaven in het gebied te bezuinigen.