advertentie Banner SNLR.nl

Oss gaat niet in Den Haag pleiten voor hoger minimumloon

Wethouder Kees van Geffen van de gemeente Oss gaat geen brief sturen naar de regering in Den Haag om te pleiten voor een hoger minimumloon.

SP, PvdA en GroenLinks hadden hiervoor een motie ingediend maar die kon niet rekenen op steun van de meerderheid van de raad. Vooral VDG, CDA en VVD hadden er grote bedenkingen bij.

14 euro per uur

De indieners van de motie vinden dat het minimumloon moet worden verhoogd van 9,5 naar 14 euro per uur. Van het huidige loon kun je niet op een fatsoenlijke manier leven, vinden zij, en dat zou ook weer allerlei andere problemen opleveren die de gemeente geld kosten. Bijvoorbeeld als mensen door geldgebrek gezondheidsproblemen krijgen en kinderen niet mee kunnen doen in de maatschappij.

‘Niet realistisch’

VDG, CDA en VVD vinden het geen realistische gedachte om het minimumloon met 40 procent te gaan verhogen. Ook vinden ze dat dit soort dingen landelijk geregeld moeten worden en dat de gemeenten daar eigenlijk niet over gaan. De VVD stelde verder dat fors hogere minimumlonen negatieve gevolgen kunnen hebben voor de economie, vooral voor ondernemers die met hogere lasten worden opgezadeld. 

Wethouder Kees van Geffen zag de motie ook niet zitten, vooral omdat het om landelijk beleid gaat. Hij riep de partijen op om zelf maar aan te kloppen bij hun vertegenwoordigers in Den Haag als ze invloed willen uitoefenen op dit gebied.