advertentie Banner Trined

Oss in beeld voor opzuiveringsfabriek Pharming

Het Leidse biotechbedrijf Pharming noemt het Pivot Park in Oss als mogelijke locatie voor de bouw van een opzuiveringsfabriek. 

In die fabriek wordt konijnenmelk verwerkt tot een injecteerbaar medicijn, Ruconest genaamd. Daarmee wordt de zeldzame ziekte angio-oedeem, dat onder meer kan leiden tot het plotseling opzwellen van gezichtsweefsel, behandeld. Ook zijn er aanwijzingen dat het medicijn effectief is tegen acuut nierfalen en zwangerschapsvergiftiging.

Pivot Park
"We overwegen inderdaad om de opzuiveringsfabriek op het Pivot Park in Oss te laten bouwen", vertelt CEO Simon de Vries van Pharming. "In Oss bij BioConnection wordt nu al opgezuiverd medicijn vanuit Frankrijk verpakt in flesjes."

Op dit moment wordt de opzuivering gedaan bij farmaconcern Sanofi in Frankrijk. Dat zuiveren gaat in elf stappen - onder meer zuiveren, purificeren en filteren - en duurt negen maanden. Het is een kostbaar proces, vandaar dat Pharming wil investeren in een eigen fabriek. En die komt mogelijk in Oss.

Konijnenboerderijen
Pharming, dat twee vestigingen in Nederland heeft, één in Frankrijk en één in de VS, maakt het geneesmiddel met genetisch gemanipuleerde konijnen die op twee konijnboerderijen op geheime locaties in Nederland zitten. Er zijn plannen om die uit te breiden naar vier.

"Het eiwit uit die konijnenmelk wordt gezuiverd in de fabriek die we willen bouwen", legt De Vries uit. "Oss is één van de mogelijke locaties voor de nieuw te bouwen fabriek. Ik verwacht binnenkort witte rook."

De bouw van de fabriek in Oss zou enkele tientallen miljoenen euro's kosten. Bij Pharming werken op dit moment 220 mensen.