advertentie Banner SNLR.nl

Oss: lokaal inspelen op landelijke maatregelen

Oss wil de landelijk verscherpte coronamaatregelen zo goed mogelijk lokaal doorvertalen.

In Oss spelen namelijk typisch lokale problemen zoals samenscholing bij de Rusheuvel, illegaal crossen of rondhangen op parkeerplaatsen. Dat laat burgemeester Wobine Buijs weten als antwoord op vragen van Dtv Nieuws.

Grote verschillen

Oss sluit zich maximaal aan bij de landelijke lijn en werkt met de noodverordening van de Veiligheidsregio en de adviezen die daar bij horen. Burgemeester Buijs wijst erop dat er in Nederland grote verschillen zijn: “In de Randstad wonen meer mensen en is er wat minder openbare ruimte: daarom gaan mensen bijvoorbeeld naar het strand. Dat voelt al snel vol. Bij ons is meer ruimte, waardoor er eigenlijk meer mogelijk is. Wij zijn dus heel blij dat niet de signalen van drukte op het strand leidend zijn voor onze regio. We krijgen een noodverordening, waarin we fijnmazig kunnen schakelen op lokaal niveau: doordat we dingen kunnen die hier noodzakelijk zijn.”

Zware boetes

De burgemeester geeft aan dat er iedere dag een beeld wordt gemaakt van de situatie op dat moment. Mensen worden geïnformeerd en aangespoord tot het goede gedrag. Als het echt niet anders kan dan worden er boetes uitgedeeld, zo zegt de burgemeester. Ze geeft meteen een voorbeeld van zo’n situatie: “Helaas is er een incident geweest van iemand die hoestte tegen een kassière toen ze hem vroeg de afstand te bewaren. Hier komen hele zware boetes voor. Ook voor mensen, die misbruik maken van de situatie.”

Over het algemeen is de burgemeester tevreden over de manier waarop in Oss wordt omgegaan met de maatregelen. Volgens Buijs zijn de meeste mensen zich echt wel bewust van de ernst van de situatie.