Oss loopt niet warm voor coronaprik zonder afspraak, Den Bosch wel

Er was dinsdag weinig animo voor prikken zonder afspraak in Oss, terwijl het in Den Bosch een week eerder een succes was.

Zes medewerkers van de GGD Hart voor Brabant stonden dinsdag klaar in het wijkcentrum in de Schadewijk om inwoners een prik tegen het coronavirus te geven. Al snel bleek dat er weinig animo voor was, want tussen 09:00 en 15:00 uur kwamen slechts 35 inwoners langs voor een prik. Daarentegen haalden 157 Bosschenaren eind juli een prik in de Brede Bossche school en de Arrahma moskee.

“De opkomst was lager dan verwacht in Oss. Dit heeft volgens ons te maken met de vakantieperiode”, aldus een woordvoerder van de GGD Hart voor Brabant. “Overigens is voor ons het aantal geen doel op zich. Met vaccineren in de wijk gaan we geen grote aantallen vaccineren.”

Wijkgericht

Met deze wijkgerichte aanpak hoopte de GGD Hart voor Brabant de drempel om een prik te halen te verlagen. Dat gebeurde in wijken waar de vaccinatiegraad relatief lager ligt. “In deze wijken hebben mensen om allerlei redenen afstand tot de zorg en blijven daardoor buiten beeld. Iedereen in Nederland heeft recht op goede zorg en daar hoort ook vaccinatie tegen het coronavirus bij. Hiermee willen we verschillen in gezondheid voorkomen.”

Ev​​​​aluatie

Ondanks de tegenvallende opkomst in Oss kunnen inwoners uit de Schadewijk op 31 augustus alsnog hun eerste of hun tweede prik halen.  

Medio augustus vindt er een tussentijdse evaluatie plaats en wordt er gekeken waar de vaccinatiegraad achterblijft. Dan is het mogelijk dat de GGD weer kiest voor een wijkgerichte aanpak ergens in de regio.