advertentie Banner SP Website

Oss luidt de noodklok over Herperduin: 'het is overvol'

Het is druk, ontzettend druk in Herperduin en dat zorgt voor schade aan de natuur. Dit weekend kijken ze het nog aan, de boa's en boswachters. Daarna worden er boetes uitgeschreven aan mensen die zich niet weten te gedragen.

De gemeente Oss luidt op zondag de noodklok. "De parkeerplekken bij Herperduin en Hoessenbosch zijn in het weekend overvol. Dat heeft gevolgen voor planten en dieren in het bosgebied", schrijft de gemeente.

Daarom maken boswachters en boa's dit weekend rondes door het natuurgebied. Bezoekers worden aangesproken en gewezen op de regels. Daarmee hoopt de gemeente de ernst van de situatie duidelijk te maken. Daarna worden de duimschroeven aangedraaid. Eenieder die dan nog de regels overtreedt, wordt op de bon geslingerd.

Artikel gaat verder onder de video

Ruzies tussen wandelaars en fietsers

Want niet iedere bezoeker houdt zich aan de regels, stelt de gemeente. "Wandelaars en fietsers zitten elkaar soms letterlijk in de weg. Lang niet altijd is er begrip voor elkaar, waardoor er soms ruzie ontstaat."

Wandelaars en fietsers zitten elkaar soms letterlijk in de weg

• Gemeente Oss

Tussen wandelaars en fietsers botert het dus niet, maar ook de boswachter en andere werkers in het bos krijgen steeds vaker te maken onbehoorlijk gedrag van bezoekers. "Dat gedrag keuren we af. Het zorgt voor onveiligheid bij de medewerkers."

Honden lopen los

Niet alleen mensen zorgen voor overlast, ook loslopende honden brengen het gebied schade toe.  "In Herperduin is het verplicht om honden aan de lijn te houden. Lang niet alle baasjes volgen die regel. Loslopende honden zorgen voor veel overlast en brengen schade toe aan de natuur. Vogels, kleine bosdieren en reeën zijn het slachtoffer. Ook zijn er honden die andere honden aanvallen. Pas geleden is een hond overleden na zo’n aanval."

Ook zijn er honden die andere honden aanvallen. Pas geleden is een hond overleden na zo’n aanval.

• Gemeente Oss