‘Oss moet voorop lopen in aanpak tegen discriminatie en racisme’
Er moet een Osse aanpak komen tegen discriminatie en racisme. Dat laten Stichting Thuis in Oss en stichting Global Goals Oss weten in een brief die vandaag naar de gemeenteraad en het college van B en W is gestuurd.
Aanleiding voor deze brief is de dood van George Floyd die wereldwijd tot felle protesten leidde. Ook in Nederland gingen duizenden mensen de straat op om een statement te maken tegen discriminatie en racisme. “Dit is geen ver van ons bed verhaal, ook in de gemeente Oss is hier sprake van”, zo staat in de brief te lezen.
In de brief worden cijfers aangehaald van Anti Discriminatie Bureau RADAR. Bij dit meldpunt is in 2019 221 keer melding gedaan van discriminatie. Dat is een stijging van 8 procent ten opzichte van 2018. 34 procent betreft discriminatie op grond van huidskleur en herkomst.
Achter deze cijfers schuilen de verhalen van mensen die dagelijks te maken hebben met discriminatie, racisme en ongelijke behandeling
Angelo Schuurmans, coördinator Stichting Thuis in Oss
“Achter deze cijfers schuilen de verhalen van mensen die dagelijks te maken hebben met discriminatie, racisme en ongelijke behandeling op school, in de buurt of op het werk.” Volgens de briefschrijvers moeten partijen en organisaties in Oss samenwerken om het bewustzijn van dit probleem te vergroten en om zo gezamenlijk tot een aanpak te komen.
Volgens Angelo Schuurmans, coördinator van Stichting Thuis in Oss, is het vooral belangrijk dat de gemeente zich duidelijk en openlijk uitspreekt tegen discriminatie en racisme. “De gemeente zou het bijvoorbeeld zichtbaar kunnen maken in het wervingsbeleid van de gemeente en haar leveranciers.”
Sollicitatieprocedures
Zelf onderneemt zowel Thuis in Oss als Global Goals Oss op korte termijn verschillende activiteiten. Zo gaan ze langs bij scholen om te bespreken hoe daar aandacht kan worden besteed aan discriminatie en racisme. Ook willen ze in gesprek met werkgevers over hoe zij dit kunnen tegengaan, bijvoorbeeld door bij sollicitatieprocedures actief te letten op het niet bij voorbaat uitsluiten van mensen met een buitenlandse naam.
“Wij horen graag op welke manieren de gemeente aandacht besteed aan het tegengaan van discriminatie en racisme en het bevorderen van een inclusieve samenleving,” aldus Schuurmans. Hij wil dan ook graag in gesprek met de gemeente hierover.