advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Oss onderzoekt mogelijkheden coronaproof stemmen

Meerdere stembureaus op één grote locatie of mobiele stembureaus bij verzorgingshuizen. Dat zijn enkele mogelijkheden die de gemeente Oss momenteel onderzoekt om het stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart coronaproof te laten verlopen.

De SP had hier vragen over gesteld omdat de partij zich zorgen maakt dat er niet voldoende ‘veilige’ stemlokalen zullen zijn. Burgemeester Buijs antwoordt dat ze niet de garantie kan geven dat er net als bij de vorige verkiezingen 48 stembureaus ingericht gaan worden. “Locaties waarbij alle coronamaatregelen in acht genomen kunnen worden, zijn moeilijk te vinden”, aldus de burgemeester. Zo kunnen in de verzorgingshuizen geen reguliere stembureaus worden ingericht en is ook nog niet duidelijk of de scholen gebruikt kunnen worden.

Verschillende opties

Er wordt daarom ook bekeken of in één stemlokaal, zoals een sporthal, meerdere stembureaus kunnen komen. Verder wordt onderzocht of er in in de buurt van verzorgingshuizen mobiele stembureaus kunnen komen. Die zouden dan bijvoorbeeld voor een periode van 2 uur geopend kunnen zijn.

De minister heeft het ook mogelijk gemaakt om een aantal  stembureaus drie dagen open te stellen om drukte te voorkomen. Een drive-in stembureau, waar onlangs in Vught mee is geëxperimenteerd, behoort in Oss ook tot de mogelijkheden, laat de burgemeester weten. Dat hangt nog af van de evaluatie van het ministerie.