De locatie van het nieuwe Zonnepark De Mun.

Oss wil meewerken aan zonnepark dat groene stroom biedt aan 2000 huishoudens

De gemeente Oss staat positief tegenover de komst van een groot zonneveld aan de Munlaan in Oss. Van de totaal 11 hectare worden 6,5 hectare met zonnepanelen bedekt.

Omdat de gemeenteraad eerder instemde met het verder uitwerken van het plan en kaders heeft opgesteld, lijkt niets het zonnepark De Mun in de weg te staan. Er waren wel enkele negatieve geluiden in de gemeenschap. De gemeente weet dat, maar denkt met een aantal aanpassingen voldoende gedaan te hebben. Zo komt er een knip in het panelenveld, zodat het kleinschaliger overkomt. Ook is het wandelpad vanaf de Munlaan vervallen.

Het zonnepark moet komen tussen de Munlaan en bedrijventerrein Vorstengrafdonk. Veertig procent van het terrein is nu landschappelijk ingepast. De zonnepanelen komen ver uit elkaar te staan, waardoor er veel licht, lucht en water tussen de panelen door valt. Ook worden er hagen, houtsingels, een poel en een struinpad aangelegd om te voorkomen dat er een beeld van een massaal zonneveld ontstaat. In totaal moet De Mun voor 2000 huishoudens voorzien in de energiebehoefte. Voor omwonenden komt er een kortingsregeling op de stroomprijs, inwoners van de gemeente Oss kunnen obligaties kopen en het park draagt 0,50 cent per megawatt af aan het duurzaamheidsfonds.

Wethouder Johan van der Schoot is enthousiast over het plan. "Hiermee zetten we de eerste grote stap met betrekking tot het opwekken van zonne-energie. Het past in onze ambitie om in 2050 energieneutraal te worden zoals het Rijk van ons verlangt."

Nu de gemeente akkoord is, wordt er een vergunning aangevraagd. Het plan komt in de tussentijd ter inzage bij diverse partijen. De gemeenteraad van Oss heeft in september het laatste woord over het Zonnepark De Mun.