Oss wil op weg naar 2050 meer waterveiligheid en minder hittestress
Meer waterveiligheid, minder wateroverlast, minder hittestress en robuuste ecosystemen. Dat zijn voor de gemeente Oss de belangrijkste doelen die voor 2050 bereikt moeten zijn met het oog op het veranderende klimaat.
Het college van B en W heeft een zogeheten koersnota opgesteld waar de gemeenteraad zich over kan buigen. De nota is een lokale vertaling van de landelijke en provinciale doelstellingen op het gebied van klimaatadaptatie. Omdat het klimaat verandert en er steeds vaker extreme weersomstandigheden voorkomen, is het ook voor de gemeente Oss belangrijk om hier maatregelen voor te nemen.
Ruimte voor water
Oss moet dus ‘klimaatrobuust’ worden. Daarom wordt er bijvoorbeeld al gewerkt aan dijkversterking langs de Maas. Ook worden er gebieden ingericht waar de rivier meer de ruimte krijgt in tijden van hoogwater na zware regenval. Als het gaat om bouwplannen moet er meer rekening gehouden worden met overstromingen. Er moeten bijvoorbeeld voldoende plekken zijn voor mensen en dieren om te kunnen schuilen.
In de stad en de kernen kunnen heftige regenbuien ook voor veel problemen zorgen. Er zijn daarom extra maatregelen nodig om het vele regenwater te kunnen verwerken. Gebouwen, belangrijke wegen en vitale functies moeten zware regenbuien kunnen doorstaan, zo is een van de uitgangspunten.
Periodes van droogte
Aan de andere kant wordt ook rekening gehouden met meer periodes van ernstige droogte. Ook daar moet Oss zich op voorbereiden, zo staat in de nota. Er mag geen structurele schade ontstaan aan bebouwing, funderingen, wegen, groen en voor vitale en kwestbare functies. In geval van bosbranden moet de schade beperkt en beheersbaar blijven. Ook moeten de ecosystemen diverser worden zodat de natuur weerbaarder wordt tegen droogte. In de stad moeten meer maatregelen worden genomen om hittestress tegen te gaan.
Oss is nu nog geen hittebestendige stad, zo staat in de nota. Op veel plekken is nog te veel verharding en te weinig groen en dat betekent meer hitte. Dat kan bij bewoners tot gezondheidsproblemen leiden. Er moet dus meer groen komen en voor alle bewoners moeten er koelteplekken komen binnen 300 meter van het huis. De concrete maatregelen moeten worden genomen samen met inwoners, bedrijven en andere partners, aldus het college van B en W.
Veel plannen zijn dus al in gang gezet, voor de langere termijn is er nog onzekerheid. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een ‘adaptieve aanpak’ zodat er gereageerd kan worden op de verdere veranderingen op klimaatgebied, zo zegt het college.