Oss wil samen met boeren werken aan duurzame toekomst in westelijke polder
De gemeente Oss ziet de westelijke polder nog steeds als een plek met toekomst voor de boeren. Een gezamenlijke uitvoeringsagenda moet zorgen voor een aanpak die goed is voor de boeren én voor de natuur.
Volgens het college van B en W is en blijft de agrarische sector belangrijk voor Oss en omgeving. Vooral vanwege de voedselproductie maar ook door de bedrijvigheid die er aan vastzit, zoals in de toeleverende en verwerkende industrie.
De polder ten westen van Oss is een van de weinige plekken waar in de toekomst intensieve kringlooplandbouw mogelijk is, zo stelt het college. Daarbij gaan boeren zo efficiënt mogelijk om met water, bodem en voedingsstoffen. In het gebied zijn ook veel jonge boeren die graag met hun bedrijf vooruit willen. Maar gezien de strengere landelijke regels moet dat wel anders dan vroeger. En dan zijn er in het gebied ook nog de plannen met de windmolens, waar de landbouw rekening mee moet houden. De gemeente Oss wil de boeren daarom ondersteunen.
'Uniek proces'
Wethouder Sidney van den Bergh (CDA): “Het is echt een uniek proces waaraan de boeren hier samen met ons werken. Beiden voelen we de noodzaak dat er iets moet gebeuren. Daarom hebben we met de boeren het initiatief genomen om zelf een effectieve aanpak te ontwikkelen. Niet wachten dus op maatregelen van bovenaf, maar zelf keuzes durven maken. Dat heeft een mooi aanbod opgeleverd dat goed is voor de boer én voor de natuur. En dat verdient steun, ook van de provinciale en landelijke overheid.”
Er is dus door de boeren, de gemeente en ZLTO een zogeheten uitvoeringsagenda vastgesteld. Het moet leiden tot projecten en pilots voor een versnelde verduurzaming van de agrarische sector. De gemeente gaat bijvoorbeeld kijken of bestemmingsplannen kunnen worden aangepast zodat agrarische grond in de toekomst behouden kan blijven. En boeren krijgen de ruimte om te ondernemen en ook om te experimenteren met nieuwe systemen, aldus het college van B en W.