advertentie Banner SNLR.nl

Osse commissievergadering met horten en stoten

De adviescommissie sociaal bestuurlijk in Oss vergaderde dinsdagavond volledig digitaal.

Het ging best aardig voor een eerste keer.

• Sidney van den Bergh (CDA)

Het was de eerste keer dat een vergadering vanwege de coronacrisis in deze vorm werd gehouden. Daar moesten voorzitter Alfons Prinssen en de verschillende woordvoerders aan wennen. 'Kun je me horen?', 'Hoort iemand mij?', 'Heeft u mij verstaan?', waren vragen die vaker gesteld werden. "Het is natuurlijk leuker voor het debat om daadwerkelijk bij elkaar te zitten. In tijden van nood moet het zo en dat ging best aardig voor een eerste keer", vertelt Sidney van den Bergh (CDA) na afloop.

Wie zijn de woordvoerders?
De eerste termijn van de vergadering had al schriftelijk plaatsgevonden. Voor de tweede termijn kreeg iedere partij om beurt de kans een woordje te doen, net als normaal. Prinssen, die als enige wel in de raadszaal zat, gaf daarbij soms de verkeerde persoon het woord (bijvoorbeeld Jan Zoll in plaats van partijgenoot Jan van Kreij) en moest in zijn papieren op zoek naar wie de woordvoerder was bij het onderwerp. "Ik denk dat heel veel van dit soort zaken de volgende keer voorkomen kunnen worden door vooraf een lijst op te stellen van de woordvoerders bij de specifieke onderwerpen", raadt burgerlid Nick Woudstra van GroenLinks aan. Van den Bergh merkte vooral een probleem met interrupties, die door vertragingen pas later opgemerkt werden. En toen het geluid bij commissielid Henriette Renders van D66 wegviel, moest Prinssen de vergadering zelfs enkele minuten schorsen.

De democratie moet gewoon doorgaan.

• Nick Woudsta (GroenLinks)

Geheim
Al met al was het een kort en bondige vergadering. Omdat veel voorafgaand al schriftelijk besproken was, duurde het overleg dinsdagavond een klein uur. Maar daar lag ook nog een geheim aan ten grondslag. "We hebben gisteren stiekem met de hele groep geoefend", geeft Woudstra toe.

In de commissie werd gesproken over de nieuwe strategische agenda's over de regionale samenwerking 2030 en de verordening meedoen is belangrijk. Geen onderwerpen waarbij een belangrijke controversiële beslissing gemaakt moet worden. "Dat moeten we voorlopig ook niet willen", vindt Woudstra. "Er is voor burgers geen mogelijkheid om in te spreken of te demonstreren. Maar de democratie moet wel gewoon doorgaan."

Donderdagavond zal de Adviescommissie Ruimte op eenzelfde wijze doorgang vinden. Het zijn twee tests op weg naar de gemeenteraad van volgende week donderdag.