advertentie Banner SNLR.nl

Osse expert in straatgeweld: 'luister naar je instinct'

Hij is expert in straatgeweld en heeft elf boeken geschreven over dit onderwerp. Patrick Baas van de Osse vechtsportschool Sam Lung: "Mensen moeten naar hun instinct luisteren." 

Patrick Baas uit Oss weet alles van straatvechten. Hoe groot zijn expertise is, dringt pas tot je door als je in zijn sportschool  bent. Daar hangen foto’s met Hollywoodsterren, persoonlijke berichtjes van actiefilm acteurs, en zelfs een handgeschreven brief van de oudste ninja-meester uit Japan. "Ik heb Steven Seagall ontmoet, ik ken veel Hollywood acteurs die in actiefilms optreden. Je komt wel mensen tegen in dit wereldje."
De incidenten van de laatste tijd in de wijk Ussen hebben wel voor vragen gezorgd in sportschool. Toch denkt Baas dat dit iets van alle tijden is. "Er is volgens mij nog minder geweld in Oss dan in de tachtiger, begin negentiger jaren. Maar het is wel een hot item ja..."

Op Sam Lung is deze week is een zelfverdedigingscursus begonnen voor getraumatiseerde vrouwen. In de lessen wordt vaak gelinkt naar de praktijk op straat. En de cursisten zijn zich allemaal bewust van het gevaar dat ze kunnen lopen op straat. Toch gelooft Baas dat zo’n cursus niet voor iedereen de oplossing is. "Zo'n zelfverdedigingscursus van tien lessen dat wordt hem niet. Beter kun je bepaalde situaties voorkomen. En de-escalerend optreden. Maar mensen hebben vaak niet de skills om dat op de juiste manier te doen."

Volgens Baas luisteren mensen niet meer goed naar hun instinct, en negeren ze allerlei angstsignalen van hun lichaam als ze op straat lopen en ze worden geconfronteerd met geweld of ongepast gedrag. "Veel mensen denken dan: ik mag hier toch lopen? Ik mag die persoon toch aanspreken op zijn gedrag? Wat ze niet in de gaten hebben is dat zo'n persoon vaak onder invloed is van alcohol of drugs. En dat kan heel vervelend aflopen als je niet goed weet hoe je ermee om moet gaan."

Meer tactische tips voor het overleven van gewelddadige conflicten staan in Straatwijs, een van de elf boeken die Patrick Baas heeft geschreven over geweld.