advertentie Banner Trined

Osse horecaondernemers geschrokken van nieuwe maatregelen: “Je bent geen baas meer in eigen huis”

“Ik heb er geen woorden voor, we worden knetterhard geraakt en dit valt heel rauw op ons dak.” De nieuwe maatregelen zijn bij Osse horecaondernemers keihard aangekomen. Vanaf vanavond moet de horeca om 22.00 uur dicht en mogen er niet meer dan 30 mensen binnen.

Ondernemers zijn momenteel druk bezig met het maken van plannen om de lichten in hun horecazaak aan te kunnen houden. Sigi van Doorn, bedrijfsleider van Rebel Food & Bar, is de afgelopen twee dagen met niets anders bezig. “Dit is echt een bittere pil, maar we moeten blijven denken in oplossingen.” De horecazaak moet het voornamelijk hebben van het uitgaanspubliek, maar wil zich nu nog meer gaan richten op andere doelgroepen. “Wat veel mensen niet weten, is dat je hier ook kan eten. We willen ons meer gaan focussen op leuke gerechtjes en meer naar buiten brengen dat mensen bij ons ook kunnen afhalen.”

Ik heb wel een buffer, maar dit moet niet meer te lang gaan duren

• Amber Doomernik, eigenaar café Lollipop

Voor Amber Doomernik van café de Lollipop is het flink improviseren. De kroeg gaat normaal gesproken pas om 20.00 uur open en de omzet wordt vooral in de nacht binnengehaald. “Wij zijn geen dagzaak en hebben geen keuken. Dat maakt het voor ons lastiger”, vertelt Doomernik. “Ik heb wel een buffer, maar dit moet niet meer te lang gaan duren.” Haar hoofd erbij laten hangen, is ze niet van plan. “Wij zijn nu aan het bedenken of we toch overdag iets kunnen doen, bijvoorbeeld het organiseren van een bierproeverij.”

Je wilt van niemand afscheid nemen, maar daar ontkom je op den duur misschien niet meer aan

• Nick Vink, eigenaar H32

Ook bij H32 wordt er gezocht naar nieuwe ideeën. “We kunnen nu wel gaan inzetten op borrelen in de middag”, maar geen idee of dat gaat lukken? De meeste mensen werken overdag en studenten zitten op school”, laat eigenaar Nick Vink weten. Dat er vanaf vanavond nog maar minimaal 30 mensen zijn toegestaan, hakt er bij hem goed in. “We hebben een grote zaak en kunnen veel meer dan 30 man op anderhalve meter afstand kwijt. Dat hadden we allemaal goed geregeld, maar dat wordt nu weer van ons afgepakt. Het engste aan alles vind ik dat je geen baas in eigen huis meer bent. En daar komt nog eens bij dat we 75 man personeel in dienst hebben. Je wilt van niemand afscheid nemen, maar daar ontkom je op den duur misschien niet meer aan.”

Rustig blijven
Toch wil ook Vink niet bij de pakken neerzitten. “We moeten sowieso rustig blijven en er het beste van maken. Daarnaast denk ik regelmatig aan de reisbranche en aan de evenementenorganisaties. Zij hebben het nog veel moeilijker. Wij kunnen in ieder geval nog iets.”

Probleem
Of de maatregelen zin hebben, vragen de ondernemers zich af. “Ik betwijfel het, want je gaat nu krijgen dat jongeren elkaar thuis gaan opzoeken en dan zijn we nog veel verder van huis”, denkt Van Doorn. “Wij kunnen het in onze zaak tenminste nog monitoren, wat thuis niet het geval is. Ik denk dat het probleem zo alleen maar groter wordt”, aldus Vink.