Osse horecaondernemers redelijk optimistisch over heropening terrassen: ‘Voor nu is het beter iets dan niets’
Horecaondernemers met een terras in Oss zijn blij dat zij volgende week open mogen, maar de versoepeling is niet helemaal waar zij op gehoopt hadden.
Binnen één week moet alles klaar zijn om de eerste gasten na een half jaar weer te ontvangen. Al lijkt dat voor de Osse horecaondernemers geen probleem. Manda van Niftrik van café Stamineeke is blij dat haar zaak eindelijk weer open kan: “Het is beter dat je iets kunt verkopen dan helemaal niets, want dat is op dit moment het geval.” Voor haar is de verspoeling extra fijn. Ze begon de zaak samen met haar man die slechts enkele weken geleden is overleden. “Hij wilde zó graag dat de horeca weer gaat en dat alles weer gezellig wordt.” Ook Arnaud Boskma van caffè Corretto is redelijk positief: “Wij zijn blij met de versoepeling, maar we zijn wel heel afhankelijk van het weer. Als het buiten te koud is, gaat niemand op het terras zitten.”
U kunt verder lezen onder de reportage
Er is niet alleen maar blijdschap, want de versoepeling biedt waarschijnlijk slechts een kleine financiële vooruitgang. “We hebben al veel verlies gemaakt, omdat we drank dat over de datum was, moesten weggooien. Je doet een investering voor nieuwe producten, maar je hebt geen idee of je dat terug gaat verdienen”, aldus Van Niftrik. Ook Boskma twijfelt over het iets gaat opleveren. “Sommige kosten gaan door en er komen nieuwe kosten zoals personeel en inkoop bij, terwijl je geen idee hebt of dat rendabel is.”
Maatregelen
Naast de beperkte openingstijden van 12:00 tot 18:00 uur moeten zowel de ondernemers als de gasten zich aan maatregelen houden. Allereerst geldt er een maximum aantal van 50 gasten op een terras, mogen er maximaal 2 personen aan een tafel zitten, tenzij ze uit hetzelfde huishouden komen en alle tafels moeten 1,5 meter uit elkaar staan.
De ondernemers in Oss maken er voor nu het beste van met alle maatregelen, maar kunnen niet wachten tot zij weer helemaal open kunnen. “Koninklijke Horeca Nederland wil met het kabinet in gesprek over het heropenen van de hele horeca op 1 juni, maar kunnen alleen maar wachten op de beslissingen van het kabinet.”