Osse kinderopvang Spierings op de vingers getikt na inschattingsfout
Agrarisch kinderdagverblijf Spierings in Oss is in mei van dit jaar op de vingers getikt omdat er volgens de GGD structureel te veel kinderen aanwezig waren. Om dat probleem snel op te lossen heeft de kinderopvang een aantal contracten op stel en sprong beëindigd. Getroffen ouders reageerden vol onbegrip op dat besluit.
"We hebben ouders moeten teleurstellen en dat vinden we verschrikkelijk", zegt eigenaar Jasper Spierings tegen Dtv Nieuws. Hij erkent ruiterlijk dat er fouten gemaakt zijn. De betreffende ouders kregen in mei te horen dat hun kind binnen een maand weg moest bij de opvang bij de Landwinkel aan de Oijenseweg. Over de reden werd niet gecommuniceerd. "Dat vonden ze raar. Het zorgde voor paniek en verdriet", zegt Maxime van Ooij namens de getroffen ouders.
Tekst gaat verder onder video
Later bleek hoe de vork in de steel zat. De GGD was onaangekondigd langs geweest en constateerde op 17 mei dat er in alle groepen te veel kinderen werden opgevangen. Daarbij werden zelfs drie kinderen verzwegen. De GGD kwam op basis van presentielijsten tot de conclusie dat het probleem structureel was.
Verontrustend
Dat vindt Gjalt Jellesma van de Belangenvereniging van ouders in de kinderopvang (BOINK) verontrustend. "Vooral ook omdat er sprake was van dingen verhullen. Dat is een ernstig vergrijp waarop normaal gesproken boetes volgen en bij herhaling zelfs sluiting mogelijk is." Zover kwam het dus niet bij de opvang van Spierings.
Om geld is het ons nooit te doen geweest.’’
Jasper Spierings
Jellesma ziet dergelijke overtredingen vaker bij kinderdagverblijven in het land en stelt dat het geld dat een extra kindplaats oplevert de reden kan zijn om bewust de fout in te gaan. Maar, zegt Jasper Spierings: "Om geld is het ons nooit te doen geweest.’’
Uitbreiding
Het bedrijf wil het aantal groepen binnenkort uitbreiden waardoor er straks niet 64 maar 96 kinderen welkom zijn. "We hebben met de beoogde uitbreiding in zicht inschattingsfouten gemaakt over hoeveel ouders we een contract konden geven", zo steekt Spierings de hand in eigen boezem.
De Osse kinderopvang heeft het probleem meteen aangepakt, met de rigoureuze maatregel contracten direct op te zeggen. Van Ooij en Jellesma vinden dat Spierings gedupeerde ouders had moeten helpen bij het zoeken van een alternatieve kinderopvang. "Ik denk dat we daar meer in hadden moeten doen, ja", zegt Spierings nu.
Snel en professioneel
Volgens hem is inmiddels alles weer onder controle. "Al onze medewerkers weten dat we werken zoals de GGD dat wenst, en volgens de wet." De Verenigde Agrarische Kinderopvang (VAK), waarbij de Osse kinderopvang is aangesloten, zegt dat Spierings het probleem snel en professioneel heeft opgelost. De gemeente Oss, die op het aantal kinderen moet handhaven, laat de GGD de komende tijd nog regelmatig controleren.