advertentie Banner SNLR.nl

Jeroen Engelen

Osse koplopers in voetbal en hockey in onzekerheid

Door het besluit om evenementen tot eind mei te verbieden, lijkt het een kwestie van tijd tot de KNVB en KNHB bekend maken dat het seizoen 2019-2020 er op zit. Terwijl er in Oss zo werd gehunkerd naar een kampioenschap.

O.S.S. '20
Bij O.S.S. '20 bijvoorbeeld. De voetbalclub uit de derde divisie zondag staat met een voorsprong van veertien punten op de eerste plaats, vóór Jong ADO Den Haag dat niet eens mag promoveren. "Het was slechts wachten op de precieze datum waarop we kampioen konden worden", vertelt aanvoerder Tony de Groot.

We hebben als O.S.S. al heel veel in werking gezet voor promotie naar de tweede divisie. Ik kan me zelfs voorstellen dat de club hier al financiële investeringen voor heeft gedaan.

• Tony de Groot, aanvoerder O.S.S. '20

Tot gisteren ging de 32-jarige voetballer ervanuit dat het seizoen op een later moment afgemaakt kon worden. O.S.S. '20 moet nog tien wedstrijden spelen. Als er eind april gespeeld had kunnen worden, was het schema met twee wedstrijden in de week prima haalbaar. "Ik denk dat geen een club dat te veel vindt", dacht De Groot maandagmiddag nog.

Omdat veel spelers in juni al een vakantie hebben geboekt en in juli het nieuwe seizoen alweer begint, lijkt het met de nieuwe maatregelen van de regering uitgesloten dat de competitie nog wordt afgemaakt. "Dan hoop ik echt dat ze de huidige stand als eindstand pakken", aldus De Groot. "We hebben meer dan zeventig procent van onze wedstrijden gespeeld." Dan vermeldt de spits niet dat niet iedereen even veel duels heeft gespeeld. "We hebben als O.S.S. al heel veel in werking gezet voor promotie naar de tweede divisie. Ik kan me zelfs voorstellen dat de club hier al financiële investeringen voor heeft gedaan."

MHC Oss
Bij de hockeyploegen van MHC Oss leeft ongeveer hetzelfde gevoel. Zowel de mannen als de vrouwen staan bovenaan de ranglijst in de eerste klasse. Niet met zo'n groot verschil als de voetballers, maar toch. Ook de hockeysters hadden nog tien wedstrijden te spelen. De afgelopen week hebben de speelsters online de training weer meer en meer opgepakt. "Een keer per week hadden we nog een online samenkomst en bij sommige meiden ging een fysiek trainer afgelopen week nog extra aan de slag. We moeten ervanuit gaan dat we fit moeten zijn als we weer plotseling moeten starten", was gisteren de boodschap van Joep van der Coelen.

Het liefste speel ik de competitie uit, want ik ben er van overtuigd dat we met de tegenstanders waar we nog tegen moeten spelen absoluut kampioen zouden worden.

• Joep van der Coelen, trainer dames MHC Oss

De trainer voelde al extra maatregelen aankomen en noemde daarom verschillende scenario's voor als de competitie niet afgemaakt kon worden. "We kunnen bijvoorbeeld de stand van de winterstop als eindstand nemen. Of we voeren wel alle promoties door, maar geen degradaties. Daar voel ik in principe wel wat voor. Als we doen alsof er niks gespeeld is, zou ik dat heel gek vinden", zegt Van der Coelen.

De hockeybond moet nu ook met een oplossing komen. Van der Coelen: "Wij willen gewoon promoveren. Als dat op deze manier gebeurt, is ons doel ook bereikt. Maar het liefste speel ik de competitie uit, want ik ben er van overtuigd dat we met de tegenstanders waar we nog tegen moeten spelen absoluut kampioen zouden worden."

Sport is bijzaak
Sport lijkt misschien wel een belangrijke zaak, maar de gezondheid gaat in deze tijden voor, vindt ook de trainer van de hockeydames. "Uiteindelijk gaat dit over en dan gaan we over tot de orde van de dag en dan is sport opeens wel weer belangrijk", is de gedachte van O.S.S.-aanvoerder De Groot. "Ik hoop dat er zo min mogelijk slachtoffers vallen. Voetbal is bijzaak, maar wordt later weer een uitlaatklep."