advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Osse kringloop ontvangt maar weinig spullen: 'We hadden verwacht het veel drukker te hebben'

“We hadden eigenlijk verwacht het veel drukker te hebben, dan dat nu het geval is. Mensen brengen echt veel minder spullen dan tijdens de eerste lockdown”, vertelt de directeur van Kringloopbedrijf Oss, Jos Canton.

Volgens Canton was het vorig jaar aanzienlijk drukker bij de ontvangst van goederen, dan dat nu het geval is. “Het nieuwe afvalbeleid van de gemeente zou hiervoor een eventuele verklaring kunnen zijn. De tarieven bij de milieustraat zijn gewijzigd, voor burgers is het iets duurder geworden. Tegelijkertijd mochten wij vorig jaar nog alles ophalen, ook kapotte spullen. Vanaf 1 januari moeten we strenger zijn aan de deur en zamelen we alleen nog spullen in die direct verkoopbaar zijn”, legt Canton de nieuwe situatie uit.

Tekst loopt door onder de video

Oftewel, het is duurder geworden om spullen naar de milieustraat te brengen, terwijl de kringloop niet alles meer meeneemt. “Er zijn gewoon mensen, voor wie het geen mogelijkheid is om zelf hun spullen weg te brengen en voor wie het nu te duur wordt. "

Zwerfafval

Ook Dolf Warris, fractievoorzitter van GroenLinks in Oss, maakt zich zorgen. “Waar de kringloop eerst die spullen gratis op kwam halen, moeten mensen nu zelf vervoer regelen, en ook nog eens betalen. Terwijl ze dat niet altijd kunnen”. Zowel Warris als Canton vrezen hierdoor een toename van de hoeveelheid zwerfaval. "Er zal ongetwijfeld een enkeling zijn die hoopt op die manier van z’n rommel af te komen", erkent Canton. Warris is optimistischer gestemd. "Ik weet zeker dat de meeste Ossenaren dit echt niet zullen doen, maar ik heb ook geen idee wat ze dan wél zouden kunnen doen". 

GroenLinks heeft inmiddels vragen gesteld aan het college over deze zorgen om een toename van zwerfaval. En bij de kringloop hebben ze ondertussen de tijd om met de spullen die nog wél binnenkomen, zich klaar te maken voor heropening. "We zetten de winkel nu zo vol mogelijk, zodat straks als we weer opengaan, de winkel er zo mooi mogelijk uitziet. We hopen nog steeds gewoon na 8 februari open te kunnen gaan", sluit Canton af.