Osse Lenie verkozen tot Mrs Senior Pride 2020; 'Het is fantastisch'

De Osse Lenie van Breda kreeg deze week de titel Mrs Senior Pride 2020 voor haar inzet voor het welzijn van homo’s en lesbiennes binnen Brabantzorg.

Van Breda werkt als projectmedewerker bij verzorgingstehuis De Wellen, een van de locaties van Brabantzorg in Oss. Daarnaast is ze de zogeheten ‘Roze ambassadeur’ waarbij ze opkomt voor het welzijn van homo’s en lesbiennes. “We proberen hier de dag zo fijn mogelijk te maken en dat betekent dat je jezelf moet kunnen zijn. En jezelf zijn betekent dat je niet hoeft te verloochenen dat je homoseksueel, transgender of biseksueel bent”, vertelt Van Breda.


Zo’n acht jaar geleden is ze namens Brabantzorg begonnen met de uitdaging om voor de ruim dertig locaties van Brabantzorg het certificaat Roze Loper te bemachtigen. Dit certificaat betekent dat de vestiging van Brabantzorg aandacht heeft voor seksuele diversiteit. 

Volgens Van Breda is seksuele diversiteit nog een groot taboe binnen Brabantzorg en dat is ook niet zo gek. “Tot halfweg de jaren 70 kon je als praktiserend homoseksueel nog vervolgd worden. Of dat je naar de psychiater moest of dat de pastoor maar extra voor je moest bidden. Dat is allemaal nog niet zo lang geleden hoor.” 

Bij Van Breda zijn geen cliënten bekend die behoren tot de LHBTI-groep en dat terwijl die mensen er wel degelijk moeten zijn in verzorgingstehuizen. “Dat we ze niet zien zegt voldoende”, vindt Van Breda. “Hoe komt dat? Vertellen ze het niet? Kijken wij niet goed? Ontwijken die ouderen ouderzorg of blijven ze liever in de kast?”, vraagt ze zichzelf af. 

Bij De Wellen hangt sinds 2013 het certificaat de Roze Loper bij de ingang. In totaal hebben zestien locaties zo’n certificaat. Het was de bedoeling dat in 2020 alle 35 locaties zo’n certificaat hebben. Van Breda: “Ik zou dat graag verwezenlijk voordat ik met pensioen ga, dus ik heb nog even”, besluit ze.