Osse ondernemersenquête: grote zorgen, financiële problemen op komst
Bijna 70 procent van de ondernemers die mee hebben gedaan aan de Osse 'corona-enquête', maakt zich (veel) zorgen over de toekomst van hun bedrijf. Bovendien verwacht ruim de helft van de ondernemers financiële problemen.
Dat blijkt uit de eerste resultaten van de Ondernemersenquête Corona, verspreid door de gemeente Oss onder Osse ondernemers. Meer dan 360 ondernemers hebben via de enquête van zich laten horen. De belangrijkste thema's van de enquête waren naast de kopzorgen de financiële problemen, steunmaatregelen vanuit de (lokale) overheid en afspraken rondom vaste lasten.
Onderlinge verschillen
Horecaondernemers uiten de grootste zorgen over de gevolgen van de coronacrisis voor hun bedrijf. Maar liefst 94 procent geeft aan zich hier veel tot heel veel zorgen over te maken. In contrast hiermee staan ondernemers uit de bouw en industriesector: die lijken zich de minste zorgen te maken. In de bouw maakt de meerderheid zich niet meer zorgen dan anders (41%). Bij de industrie geeft 30 procent aan zich nauwelijks tot geen zorgen te maken voor hun bedrijf.
Ruim de helft van de Osse ondernemers geeft aan financiële problemen te verwachten door de crisis. Sommigen daarvan (15%) zitten nu al in de problemen. Zo’n 35 procent verwacht problemen binnen een jaar. Ook hier is het de horeca die het meest angstig is: 84 procent van alle respondenten uit die sector geeft aan financiële problemen voor hun sector te verwachten. De ondernemers vrezen grote omzetverliezen waardoor ze in de knel komen met hun vaste lasten.
Huur en huurbazen
Om die vaste lasten te ontzien, heeft 40 procent van de ondernemers die huur betalen hierover afwijkende afspraken gemaakt met de verhuurder van hun pand. Voor 14 procent van de ondernemers was dit wel de bedoeling, maar is het niet gelukt om tot een afspraak te komen."Dit was vooral omdat de huurbaas weigerde mee te werken", aldus het rapport.
Weinig lokale steun gevraagd
Van alle ondernemers die mee hebben gedaan aan de enquête, heeft driekwart financiële steun aangevraagd in de vorm van bijvoorbeeld de NOW-regeling of tijdelijke overbruggingsregelingen. Opvallend is hierbij dat waar de ondernemers deze landelijke regelingen dus goed weten te vinden, ze nauwelijks gebruik maken van lokale regelingen. Slechts 16 procent van de ondernemers maakt hier gebruik van. Bij lokale steun kan gedacht worden aan uitstel van betaling van gemeentelijke belastingen, heffingen en facturen van de gemeente of een voucherregeling voor financiële dienstverlening.
De enquêteresultaten worden donderdagavond door de gemeente besproken tijdens de gemeenteraad.