advertentie Banner SNLR.nl

Osse ‘proeftuin’ inspiratie voor Den Bosch

De ‘proeftuin Ruwaard’ in Oss gaat als inspiratie dienen voor hoe de gemeente Den Bosch de Gestelse buurt een impuls wil geven.

Dat voorstel van GroenLinks haalde dinsdagavond een meerderheid in de gemeenteraad.

De komende tien jaar doet de gemeente een extra investering van 3,5 miljoen euro in de wijk. De leefbaarheid en de veiligheid in de Bossche wijk staan onder druk. Sinds 2015 is het een aandachtsbuurt. Uit een buurtmonitor blijkt eveneens dat er relatief veel huishoudens met problematiek omtrent werkgelegenheid en armoede wonen.

Bij de ‘Proeftuin Ruwaard’, die GroenLinks nu inbrengt als voorbeeld hoe het zou moeten gaan, staan bewoners centraal en gaan organisaties flexibel om met hun budgetten. Onderdeel van het plan waaraan ook de politie en welzijnsorganisatie Farent meewerken is ook de sloop van 130 appartementen. Daar komen nieuwe woningen voor in de plaats. Wel moeten er minder huur- en meer koopwoningen komen. In totaal zijn er momenteel 1200 inwoners van de Gestelse buurt.  

De VVD kreeg ook een meerderheid achter zich om het plan, dat maar liefst 10 jaar gaat lopen, halverwege uitgebreid te evalueren.