Osse student 'racet' op waterstof: 'Het blijven bebouwdekompraktijken'

Simone Dulfer uit Oss doet met Green Team Twente mee aan een wedstrijd voor auto's op waterstof. De Hydrogen Efficiency Challenge vindt op 11 juni plaats op Circuit Park Berghem.

Normaal doet Green Team Twente mee aan de Shell Eco Marathon. Het voertuig uit Enschede won in 2019 in de categorie 'urban concept'. Door corona gaat dit evenement niet door. Daarom organiseert het team samen met Eco-Runner Delft en HAN Automotive deze vervangende wedstrijd. Het gaat bij de race niet om snelheid, maar om welke auto het meest efficiënt is. "We krijgen allemaal een tank van een liter. En wie aan het eind daarvan het meest heeft overgehouden, is de winnaar", vertelt Dulfer. De 22-jarige student elektrotechniek van de Universiteit Twente is de reservechauffeur bij de wedstrijd, dus er is een reële kans dat ze zelf achter het stuur kruipt. "Tijdens de race halen we waarschijnlijk een gemiddelde snelheid van 27 km/u. Hoe harder je rijdt, hoe meer wrijving en hoe minder efficiënt. Dus wat dat betreft, spreken we echt over bebouwdekompraktijken."

Thuiswedstrijd

Dat de race ook nog zo dichtbij plaatsvindt, is extra bijzonder voor Dulfer. "De kartbaan in Berghem heeft de goede grootte van bochten, zodat we niet te wendbaar hoeven zijn." Of de Aurora X van Green Team Twente kans maakt om te winnen? "De vorige keer werden wij wereldkampioen, maar de tegenstanders van toen hebben ook geïnnoveerd. Dus het gaat spannend worden", verwacht Dulfer.