Ossenaren doen hun best met afval scheiden maar einddoel is nog niet bereikt
Het gaat in Oss weer iets beter met het gescheiden aanleveren van afval maar er moeten nog stappen gemaakt worden om het einddoel te halen. Dat blijkt uit de cijfers over het afgelopen jaar.
In Oss werd er in 2022 per persoon 144 kilo restafval in de afvalcontainer gegooid. Dat is 18 kilo minder dan het jaar daarvoor. Maar het zal nog beter moeten, want het doel is om te komen tot 100 kilo restafval per inwoner. Het scheiden van afval is gestegen van 70 naar 73 procent. De landelijke doelstelling is 75 procent. De totale hoeveelheid afval die inwoners weggooien is ongeveer gelijk gebleven. Dat was vorig jaar 544 kilo, twee kilo minder dan het jaar daarvoor.
Stap vooruit
Wethouder Dolf Warris (GroenLinks) is blij met de vooruitgang die er is geboekt: “Het is onze inwoners opnieuw gelukt om meer afval te scheiden. En ik weet zeker dat het ons ook gaat lukken om ons afval nóg beter te scheiden. Dat is heel goed voor het milieu, want dan hoeft er minder afval verbrand te worden. En het gescheiden afval kunnen we gebruiken als grondstof. Daar kunnen we weer nieuwe producten van maken. Beter scheiden levert ook geld op: we kunnen al 2 miljoen euro besparen door etensresten niet meer bij het restafval te gooien, maar in de groene container. Laten we samen de uitdaging aan gaan om ons afval steeds beter te scheiden.”
In het restafval zit nog veel afval dat gescheiden kan worden. Er zit nog te veel GFT-afval in, en ook PMD, ofwel plastic, metaal en drinkpakken. Volgens de gemeente is daar nog veel winst te behalen. Vorig jaar konden Ossenaren voor het eerst geld terugkrijgen als ze minder vaak hun restafvalcontainer aan de straat zetten. Dat bleek een gouden greep, want 72 procent van de inwoners kreeg inderdaad geld terug.
Probleempunten
Een probleempunt was vorig jaar de ondergrondse verzamelcontainers voor PMD-afval die bij veel winkelcentra staan. Thuis wordt dat soort afval goed gescheiden maar in de containers voor PMD komt ook veel ander afval terecht. Het PMD-afval kan daarom niet hergebruikt worden en dan komt het alsnog bij het restafval terecht. De gemeente gaat nu nadenken over een oplossing voor dit probleem.
Een ander probleem is het plaatsen van vuilniszakken naast de afvalcontainers. De gemeente denkt dat dit is toegenomen omdat er in Oss betaald moet worden voor restafval. De verwachting is dat het verkeerd aanbieden van afval gaat afnemen als inwoners meer zijn gewend aan het nieuwe systeem. Er gaat in ieder geval meer gehandhaafd worden en dat betekent ook het uitdelen van boetes.
De resultaten van het Osse afvalbeleid worden binnenkort besproken in de gemeenteraad. Daarna komen er nieuwe plannen om toch de landelijke afvaldoelstellingen te gaan halen.