advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Oud-hockeycoach Marc Lammers spart tegenwoordig met bedrijven en collega-coaches

Marc Lammers, voormalig hockeyspeler en -coach heeft vaak als leidinggevende gefunctioneerd. Tegenwoordig geeft de geboren Ossenaar leiding aan andere coaches en bedrijven.

Toen de hockeycoach in 2014 stopte, wist hij dat zijn toekomst niet meer bij hockey lag. Lammers is toen begonnen met zijn eigen onderneming, waarin hij zijn ervaring als coach door kan geven aan bedrijven. “Ik ben druk met ze aan het sparren.”

Vóór zijn zakelijke carrière is hij in het hockey actief geweest, eerst als speler. Volgens Lammers is zijn leidinggevende gedrag hier ontwikkeld: ‘’Ik had altijd al een leidinggevende functie in het veld. Ik was altijd bezig met de tactiek en het praten met de coach.” Lammers is zestien jaar actief geweest als hockeyspeler, voornamelijk in de hoofdklasse. Hij was onder meer speler van Den Bosch, Tilburg, Oranje Zwart en het Italiaanse Cernusco. Als international heeft hij vijf wedstrijden mogen spelen.

Trainerscarrière

Na zijn carrière als hockeyspeler schoolde Lammers zich om tot hockeycoach.
Hij is toen vrij snel, zonder enige ervaring, bij het Nederlandse damesteam terecht gekomen. Daarmee werd hij tweede op de Olympische Spelen in Athene. Dat het elke keer net niet was, ging aan hem knagen. Een judocoach gaf hem een tip. “Hij zei: ‘als je één keer op de paal schiet, heb je pech. Schiet je twee keer op de paal, dan heb je heel veel pech. Maar schiet je drie keer op de paal, dan doe je iets niet goed. Je moet binnenkant paal leren schieten. Een goede hockeyer is nog geen goede coach.’” Lammers ging aparte trainingen en cursussen volgen om zijn manier van trainen te verbeteren: “Ik heb daar geleerd dat ik meer betrokken bij mijn speelsters moet zijn. Ik ben toen veel meer open vragen gaan stellen.’’

Toen hij dat ging toepassen werd hij met de dames wereldkampioen in 2006 en olympisch kampioen in 2008. Daarna is hij de Belgische mannen gaan coachen. Van 2012 tot 2014 heeft hij de tweede plaats op het EK en de vijfde plaats op het WK behaald. Dit was zijn laatste officiële klus in de hockeywereld.

Trainingstechnieken

In de jaren bij de dames heeft hij verschillende trainingstechnieken ontwikkeld, die vandaag de dag nog steeds gebruikt worden in de sportwereld. Een van de belangrijkste innovaties die hij geïntroduceerd heeft, is het ijsbad na de training. Dit zou zorgen voor betere prestaties in het veld. Eerst wilde de hockeysters er niet in, omdat ze niet geloofden dat het iets zou helpen. Toen haalde Lammers er statistieken bij van amazone Anky van Grunsven; haar paard toonde duidelijk aan dat de prestaties verbeterde nadat hij in een ijsbad was geweest. Toen de Nederlandse dames dit zagen, zijn ze het toch gaan uitproberen en werd het een vast ritueel.

Behalve het ijsbad heeft Lammers het ‘Lammeren’, ‘de videobril’ en nog andere technieken bedacht en toegepast in de trainingen. Het Lammeren was een van zijn meest bijzondere innovaties omdat hij een techniek uitvond waarbij de aanvallende strafcorner verfijnder en preciezer werd. Het woord ‘Lammeren’ is toen aan de hockeyvocabulaire toegevoegd.