Ouderen trappen door bij fietstrainingen in Schaijk
Trappen tot je honderdste - dat is het doel van Doortrappen, een initiatief bij dorpshuis De Phoenix in Schaijk. Met informatie en fietsparcours leren 65-plussers hoe zij ook in de toekomst veilig aan het verkeer kunnen blijven deelnemen.
Je ziet ze steeds vaker op de fietspaden in Uden en Landerd: elektrische fietsen. Steeds meer ouderen verlaten de klassieke omafiets voor een hippe tweewieler op accu. Veilig over straat fietsen is alleen niet voor elke senior gemakkelijk en daarom organiseren de ouderenbonden van Schaijk en Reek samen met Landerd Sportzo een fietstraining.
"Het initiatief is voornamelijk goed voor de oudjes", aldus deelneemster Toos Koninkx (79). "Oudjes kunnen bijna niet meer fietsen. Ze hebben meer moeite met evenwicht en hebben ook wel eens angst. Het is fijn dat je hier uitleg krijgt wat wél mogelijk is", doelt ze op de tips die ze krijgt om veilig deel te nemen aan het verkeer.
Doortrappen op je 99e
Eén van de bijzondere deelnemers op de fietszadels is de 99-jarige Sjaak van Tilburg. Op zijn grote driewieler fietst hij nog zo'n vijf keer per week over de fietspaden in de regio. Dat hij nog steeds doortrapt wordt bewonderd. Daarom kreeg hij bij de opening van de cursus ook een eervolle huldiging namens de organisatie.
Hoe hij zo fit blijft? "Weet ik zelf niet", zegt Van Tilburg. "Als je tijd en zelfvertrouwen krijgt dan kan je nog veel." De 99-jarige doortrapper is niet alleen aanwezig om nog meer veilige fietsjaren aan te gaan. "Je bent in beweging en ik heb heel graag sociaal contact. Ik vind het belangrijk om onder de mensen te blijven."
(Tekst loopt verder onder de video)
Noodzaak
Doortrappen is een landelijk initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De actie moet ervoor zorgen dat ouderen zich bewust worden van de risico's van fietsen. Dat is nodig, want senioren worden vaker dodelijk slachtoffer van een fietsongeval dan jongere mensen. "Doortrappen is ontstaan, omdat oudere mensen nog vaak vallen van hun fiets - voornamelijk elektrische fietsen", aldus Nettie van der Venne van de ouderenbond KBO Schaijk. "Het is nodig dat mensen zich ervan bewust zijn hoe ze fietsen. Het gebruiken van een spiegel en het verplichten van een fietshelm is geen overbodige luxe."