advertentie Banner Trined

Ouders overleden kinderen stintdrama: ‘De nieuwe Stint mag de weg niet op’

Terwijl kinderopvangcentra en de fabrikant staan te popelen om de BSO Bus te gaan gebruiken, kijken de ouders van de overleden kinderen uit Oss met pijn in het hart toe. De opvolger van de Stint staat klaar om de weg op te gaan, maar de nabestaanden hopen dat dat nooit meer gebeurt.

Die boodschap vertelt Hans van Toor namens de nabestaanden in een interview met RTL Nieuws. Hij verloor zijn vierjarige zoontje Kris bij het dramatische ongeluk op de spoorwegovergang in Oss-West in september 2018. Behalve fouten van het ministerie bij de goedkeuring van de Stint, werd de exacte oorzaak van het ongeluk nooit duidelijk. Begin deze maand kwam naar buiten dat de vervanger van de Stint goedgekeurd is en de weg op mag. De nabestaanden vinden dat het nu tijd wordt voor hun verhaal.

'De kinderen zijn nog steeds te kwetsbaar'

“Hoe moeten wij onze dochter vertellen dat haar broer niet meer terugkomt. En dat ze nog regelmatig vraagt, waarom is de Stint niet geremd? Daar kan ik geen antwoord op geven, omdat dat er niet is”, vertelt een geëmotioneerde Van Toor tegen RTL. Over de veiligheid van de BSO Bus heeft hij zijn twijfels. “Hij is aangepast, maar ik vind hem nog steeds niet veilig. Het is nog steeds een open bak, de kinderen zijn nog steeds te kwetsbaar. Dan kunnen ze zeggen, er zit een rolbeugel op, maar als je aan de zijkant aangereden wordt, heb je daar helemaal niks aan.”

In Oss mag de Stint niet meer gebruikt worden, want hier zijn de wonden die het vervoersmiddel veroorzaakt heeft niet meer te helen. Maar andere kinderdagverblijven in het land uitten eerder wel hun verlangen naar een vervanger. Het steekt de nabestaanden dat aan alle kanten wordt geprobeerd om die zo snel mogelijk de weg op te krijgen. Dinsdag stemmen Kamerleden over een motie van de PVV om de BSO Bus niet toe te laten op de weg.