advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Ouders willen sportveldjes in de Groote Wielen: 'De speeltuintjes worden saai'

De Groote Wielen is een jonge wijk, met jonge inwoners. Voor de allerjongsten zijn er meer dan genoeg speeltuintjes te vinden, maar nu zij opgroeien tot tieners en pubers, komen hun ouders erachter dat weinig meer te spelen valt en daarom stappen ze naar de gemeente. 'De buren zijn de ballen in de tuin ook zat.'

Rebekka van Haren kwam drie jaar geleden met haar kinderen Lisa (9) en Ruben (6) in de Groote Wielen wonen. Het was en is een paradijs voor kleine kinderen. Op elke straathoek is bijna een speeltuin te vinden. "Maar nu de kinderen opgroeien worden die al snel saai. Mijn kinderen houden van voetbal en andere balsporten en daarvoor is geen plek."

Lees verder onder de reportage.

De wens van ouders in de Groote Wielen is dan ook duidelijk: meer sport- en speelveldjes voor oudere kinderen. "De oudere jeugd houdt immers van balsporten en trapt graag een balletje", schrijft Ingrid van Zwambagt  aan het college.

Verwacht probleem

Het raadslid van het CDA stelde namens haar partij raadsvragen over de situatie. Zo wil zij weten of de gemeente al plekken op de korrel heeft waar oudere jongeren terecht kunnen. Maar, had die gemeente deze situatie niet kunnen voorzien? "Misschien wel", erkent zij. Het is in ieder geval iets om mee te nemen bij de verdere uitbreiding van de wijk." 

De gemeente laat weten op de hoogte te zijn gesteld door ouders en heeft al één aanpassing in gedachten. "Op dit moment wordt onderzocht om het bestaande trapveldje in de wadi naast Kindcentrum de Hoven om te zetten naar een multifunctioneel kunstgras sportveld", meldt het college.

OJC Rosmalen

Dat veld is volgens zowel Van Haaren als Van Zwambagt geschikt, maar op dit moment loopt het veld onder bij een beetje regen en is het niet geschikt om intensief op te spelen.

Aan de rand van de wijk ligt het sportcomplex van OJC Rosmalen, met kunstgrasvelden. Kunnen kinderen daar niet terecht? "Jawel, maar niet de kinderen van mijn leeftijd", zegt Van Haaren. "Die laat ik nog niet op eigen gelegenheid naar OJC fietsen, waar ik geen toezicht op de heb."

Bij OJC zien ze de (oudere) kinderen graag komen. "Daar voorzien we graag in. Als je hier in de middag kijkt zie je dat alle velden al bezet zijn. Het enige punt is dat de bereikbaarheid niet ideaal is, je moet een eind omrijden om hier te komen", zegt Carl van der Plas van de voetbalclub.