Oudste stadsmuur in Den Bosch wordt in oude glorie hersteld
Midden in het centrum van Den Bosch bevinden zich restanten van een 13e-eeuwse waterpoort en stadsmuur. Deze onderdelen van het Herman Moerkerkpark worden na jaren van verloedering gerestaureerd.
Aan wethouder Marianne van der Sloot was woensdagochtend de eer om de eerste steen vast te metselen. “Ik vond het wel een beetje spannend”, geeft ze toe.
“Er komt een stukje van de reconstructie van de stadsmuur, en een waterpoorttoren van de oude stadspoort die hier heeft gestaan”, vertelt projectleider Bas van Zwam. “Er rondom heen leggen we een stukje Binnendieze weer open. Dat betekent weer meer water in de stad. Verder wordt het park ingericht met bomen en groen om zo klimaatadaptief te zijn."
Veel belangstelling
Veel mensen komen af op de start van de restauratie. Onder Bosschenaren is het dan ook een bekende plek in de binnenstad. Al lag het Herman Moerkerkpark er de afgelopen tijd niet zo mooi bij. “Het was een beetje een donkere plek. Die gaan we nu helemaal open leggen”, aldus Van Der Sloot.
De afgesloten tuin behoorde eerst bij het ziekenhuisterrein dat enkele jaren geleden is gesloopt. “We zijn die hele wijk nu aan het herinrichten, en dit is een onderdeel daar van”, aldus Van Zwam. “We zitten vlak achter de markt, en het is straks een hele mooie verbinding als wandelroute vanaf de markt naar het nieuw ingerichte GZG-gebied (ook bekend als Gasthuiskwartier).”
Als alles volgens verwachting verloopt opent het Herman Moerkerkpark in 2023.