advertentie Banner Trined

Overlast in de uiterwaarden: 'Illegale feesten en ongeoorloofd kamperen met volle koelkast'

De uiterwaarden van de Diedensche Uiterdijk is vaak een gebied van rust en sereniteit, maar deze zomer is er veel overlast. Te veel, vinden partners in het gebied, politie en Samen Sterk in Brabant. En daarom gaan ze strenger optreden.

“Je kunt het je niet voorstellen. Motorcrossers, strandgangers en zwemmers die overal maar afval achterlaten, illegale feesten door jongeren en zelfs ongeoorloofd kamperen met volle koelkast, vertelt de gefrustreerde boswachter Lianne Schröder.

De Diedensche Uiterdijk is een natuurontwikkelingsgebied waar op het moment nog klei gewonnen wordt. Zodra er vraag naar klei is, wordt er klei gewonnen en dus is het gebied een permanente bouwplaats. Dat brengt wel de nodige gevaarlijke situaties met zich mee, zoals verborgen gaten en steile onstabiele hellingen. Dit is één van de redenen dat het gebied niet toegankelijk is voor onbevoegden. Een andere reden is de overlast die veroorzaakt wordt. “Kabaal, afval, harde muziek. Het hoort zacht gezegd, niet thuis in een natuurgebied. De omgeving en ook wij zijn er helemaal klaar mee", aldus Schröder.

In opengestelde natuurgebieden zijn mensen welkom van zonsopgang tot zonsopgang, maar de Diedensche Uiterdijk is voorlopig nog verboden toegang. Betrokken partijen als Natuurmonumenten, gemeente, politie en SSib hebben nu afspraken gemaakt hier gezamenlijk tegen op te treden. Boswachter Schröder roept ook de hulp in van het publiek en de omgeving: "Aanpakken van overlast kunnen we alleen samen doen. Als omwonenden, wandelaars of fietsers over de dijk activiteiten zien die niet in de uiterwaarden thuishoren, trek aan de bel." Het gaat om het  gebied tussen Megen en Dieden, ten noorden van de Rulstraat. Mensen kunnen contact opnemen met het lokale meldingsnummer van politie, 0900-8844 of bij SSib (Samen Sterk in Brabant) met nummer 0900-9965432.