Overlast van groep jongeren houdt Empel in zijn greep: 'Treurig, heel treurig'

Een groep jongeren zorgt de laatste tijd in Empel voor een hoop ellende. Er is sprake van mishandeling, er worden spullen uit tuinen weggehaald en spiegels zijn van auto’s geschopt. Omwonenden durven niet vrijuit te spreken uit angst voor wraakacties en zelfs vrijwilligers van de buurtpreventie voelen zich minder veilig om de straat op te gaan.

"Een groep jongeren van tussen de 13 en 15 jaar hangt rond in Empel en vindt het nodig om eieren en dergelijke tegen woningen te gooien, brandjes te stichten en vuurwerk af te steken. Op een zondagavond, zo’n twee weken geleden, stonden wij zelf stijf van de schrik omdat er keihard op onze containers werd geramd en onze ramen met kastanjes werden bekogeld." Het is slechts één van de verhalen van omwonenden die de redactie van Dtv Nieuws heeft ontvangen naar aanleiding van berichtgeving over overlast in Empel.

Ook de VVD-fractie schonk aandacht aan de zaak. Volgens André Rotman, VVD-raadslid en inwoner van Empel, is de verklaring voor de overlast duidelijk: "We leven in een bijzondere tijd: corona. De jeugd is gebonden aan regeltjes, er is verveling. Maar goed, dat mag niet leiden tot vernielingen en dat soort zaken meer."

(Tekst loopt door onder de video)

Ondertussen reageren bewoners zelf terughoudend, voor het oog van de camera: "Ik heb er wel iets over gehoord, maar op zich valt het wel mee. De boel wordt een beetje opgeblazen." En: "Het is treurig, heel treurig, maar ik voel mezelf niet minder veilig."

Veel mensen die wél een negatieve ervaring hebben, durfden níét hun verhaal voor de camera te vertellen, uit angst voor wraakacties. De partij van Rotman heeft wel een idee om de veiligheid beter te kunnen handhaven: "We begrijpen dat er menskracht tekort is voor handhaving. Wij hebben het idee gebracht om een combi te maken tussen handhaver en een student of iemand van de buurtpreventie. Daardoor krijg je meer zichtbaarheid op straat."