Overleden Peter (58) geëerd in coronatentoonstelling: 'Was hij nu ziek geworden, dan had hij het overleefd'

Van knuffeldieren met mondkapjes tot een high-five machine, een nieuwe tentoonstelling van museum Krona met daarin spullen van Udenaren, laat de indrukwekkende realiteit zien waarin we nu nog steeds leven.

Een van de blikvangers in het museum is de deur van een Volkswagen Kever met op de muur erachter het indrukwekkende verhaal van Dorothée Verstegen. Haar man, Peter van der Zanden, was daar groot fan van, had een enorme verzameling van mini-Kevers en reed zelf in een gouden Kever rond. 

Van der Zanden stond volop in het leven, was gezond en niets wees erop dat het uiteindelijk zo verschrikkelijk mis zou gaan. Op 16 maart, toen het coronavirus pas net ons land was binnengedrongen, werd hij ziek. Na een aantal dagen bleek hij zelfs zo ziek, dat hij moest worden opgenomen in het ziekenhuis. "Hij voelde zich eenzaam en we zeiden kom op, hou nog even vol, over een paar dagen ben je weer thuis." Uiteindelijk overlijdt de Udenaar aan embolievorming, iets waarvan toen nog niet bekend was dat het verholpen kan worden met bloedverdunners. "Ja, als Peter nu ziek was geworden, had hij dit waarschijnlijk kunnen overleven", Verstegen slikt haar tranen weg. "Ja, dan was hij er nu nog." 

Tekst gaat verder onder de video 

De kever en alle andere voorwerpen zijn tot en met 6 december te zien. Udenaren kunnen nog tot en met 31 oktober spullen insturen, om aan de tentoonstelling bij te dragen.