Partijen Bernheze kritisch over gebrek aan richting in aanloop naar nieuwe begroting
De gemeenteraad van Bernheze had donderdagavond nog veel vragen over de nieuwe begroting die komend najaar moet worden vastgesteld. Financiële onzekerheid zorgt ervoor dat het maken van echte keuzes nu nog niet mogelijk is maar de partijen hadden toch meer richting verwacht van het college van B en W.
De raad besprak de kadernota, de eerste aanzet naar de nieuwe begroting. Het college van B en W legde bij de behandeling de bal neer bij de gemeenteraad: kiest u maar wat we wél of niet kunnen doen om uiteindelijk een sluitende begroting te krijgen. Want voor het uitvoeren van álle wensen is er niet genoeg geld. Dat leverde de nodige kritiek op vanuit de raad. Verschillende partijen voelden zich voor het blok gezet en hadden gehoopt dat het college zelf al meer keuzes had gemaakt.
Chatrobot helpt ook niet
Jesse Jansen van Progressief Bernheze had de kadernota laten bekijken door het AI-programma ChatGPT, maar helaas: de slimme chatrobot vond dat de gemeente Bernheze zelf maar de beslissingen moest nemen. En als het aan Progressief Bernheze ligt, moet armoedebestrijding dan bovenaan de lijst staan. Frans van de Ven van Lokaal stelde voor om alle nieuwe plannen die niet persé noodzakelijk zijn in de ijskast zetten en vast te houden aan de eerdere meerjarenbegroting.
D66 wil dat Bernheze in ieder geval voldoet aan haar wettelijke verplichtingen en dat er beslissingen worden genomen die toekomstbestendig zijn. De SP wees erop dat het toch wel erg moeilijk is om nu keuzes te maken als er nog zoveel financiële onzekerheid is. Het zorgen voor voldoende woningen en thema’s als leefbaarheid en veiligheid staan voorop bij onder andere het CDA, VVD en 50PLUS.
Geld over op jaarrekening
Wethouder Rien Wijdeven (Lokaal) legde uit waarom het zo moeilijk is om een begroting rond te krijgen. Iets waar volgens hem veel gemeenten mee kampen. Het komt vooral door de geldstromen vanuit het Rijk die vooraf moeilijk in te schatten zijn. En na 2026 is het nog helemaal onzeker. Wijdeven had ook goed nieuws: op de jaarrekening van vorig jaar houdt Bernheze in ieder geval 7,4 miljoen euro over, vooral dankzij incidentele steun van het Rijk voor bijvoorbeeld energielasten. En ook op het terrein van het sociaal domein en de opvang van Oekraïners zijn er flinke financiële meevallers. Ondanks aandringen van Jesse Jansen van Progressief Bernheze wilde Wijdeven nu nog niet zeggen welke keuzes het college gaat maken om de begroting voor de komende jaren sluitend te krijgen. Daar wil hij eerst samen met zijn collega’s voor aan tafel.
SP-wethouder Maarten Everling had duidelijk gehoord dat armoedebestrijding en het sociaal domein van groot belang zijn voor de gemeenteraad en zei dat hij dat zeker gaat meenemen in de verdere besprekingen. En dat geldt ook voor gezondheid, ouderen en bestrijding van eenzaamheid. Maar het geld dat er over is gebleven in de pot voor het sociaal domein kan niet zomaar overal worden ingezet, zo waarschuwde Everling.
Begrip voor het onbegrip
Wethouder Marius Tielemans (CDA) was het met de partijen in de raad eens dat sport in de begroting een belangrijke rol moet spelen. Maar welke plannen er zeker doorgaan en welke niet, dat wilde hij nu nog niet beslissen. De andere CDA-wethouder Edwin Daandels vond dat de gemeente goed op weg is als het gaat om het bouwen van voldoende woningen. Ook wat betreft de seniorenwoningen, waar CDA en 50PLUS extra aandacht voor vroegen. De eerder vastgestelde woonvisie blijft het uitgangspunt, aldus Daandels.
Waarnemend burgemeester Antoine Walraven snapte wel dat er wat onbegrip was bij de partijen over het gebrek aan keuzes in de kadernota. Maar hij beloofde dat het college hard aan de slag gaat met de opmerkingen vanuit de raad. In het najaar moet er dan een sluitende meerjarenbegroting op tafel liggen.