advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Partijen in Uden en Landerd strijden samen tegen 'Haagse bemoeienis'

Voor wie het nog niet duidelijk was: de grote meerderheid van de partijen in Uden en Landerd wil de fusieplannen ongewijzigd doorzetten. Dat werd donderdagavond nog eens benadrukt tijdens een gezamenlijke commissievergadering van beide gemeenten waar in totaal 17 partijen hun zegje konden doen.

De SP in Uden en DS’97 waren al geen voorstanders van de fusie en het CDA Landerd wil nog steeds de burgers raadplegen, maar het standpunt van de andere partijen liet aan duidelijkheid niets te wensen over. Het amendement dat in de Tweede Kamer was ingediend door GroenLinks en het CDA om Schaijk alsnog bij Oss te voegen, moet zo snel mogelijk van de baan, zo was de overheersende mening. En daarom moeten alle partijen ‘alles uit de kast lobbyen’, zoals Madeleine van Hoek van de VVD Landerd het uitdrukte. 

“We hopen dat de kamerleden onze mening horen en nu zelfs misschien kijken”, zei Jeroen van den Heuvel van Maashorst Vooruit tijdens de vergadering die via YouTube werd uitgezonden. Het is namelijk de vraag wat de partijen in Uden en Landerd nog kunnen doen. De partijen in de Tweede Kamer moeten namelijk volgende week gaan stemmen over het amendement. 

‘Dolk in de rug’

In de gezamenlijke vergadering werd nog eens duidelijk dat ongeloof en verbijstering nog steeds overheersten bij de lokale fracties. Ook GroenLinks Uden en de CDA-fracties in Uden en Landerd waren vooraf niet geraadpleegd door hun Haagse partijgenoten, zo werd nog eens uitgelegd. “Het voelt alsof ik met een dolk in de rug ben gestoken”, zei Monique Kappé van GroenLinks Uden. “Je zou je bijna schamen om je nog politicus te noemen”, verzuchtte Maurits van den Bosch van de Udense CDA-fractie. 

De grote meerderheid van de partijen was het er absoluut niet mee eens dat in het fusieproces de bevolking niet voldoende geraadpleegd zou zijn. “We hebben een heel zorgvuldige procedure gevoerd en die kan nu niet zomaar aan de kant worden gezet”, aldus Jordi Zwaans van Democratisch Maashorst. “Het blijkt maar weer dat lokale politiek te belangrijk is om aan landelijke partijen over te laten”, zo gaf Ruud Geerders van Gewoon Uden aan.

Kritiek op Oss

Er was ook de nodige kritiek te horen op de rol van de gemeente Oss, die Schaijk graag bij de gemeente wil voegen. De Osse lobby in Den Haag viel niet in goede aarde bij bijvoorbeeld Progressief Landerd, D66 Uden, VVD Landerd en Uden Plus. Oss zou namelijk alleen aan het eigen belang denken en graag meer dan 100.000 inwoners willen krijgen, zo werd beweerd. 

Voor de partijen in Uden en Landerd zit er nu niets anders op dan de komende dagen de fracties in de Tweede Kamer te blijven achtervolgen. In de hoop dat ze overtuigd worden om uiteindelijk de fusieplannen van de gemeente Maashorst ongewijzigd te laten doorgaan.