'Pas als ik koorts zou hebben, zou ik binnen blijven'

Het RIVM kwam vrijdag met een advies aan mensen in Brabant met griepverschijnselen niet het risico te nemen de straat op te gaan. In het centrum van Oss was daar zaterdag nauwelijks iets van te merken.

De Osse winkelstraten waren alles behalve uitgestorven. "Het is best druk", merkt een van de voorbijgangers op. Een vrouw die vaker komt, kan het het best vergelijken. "Volgens mij zijn er niet minder mensen dan anders."

Het advies van het RIVM roept bij de voorbijgangers alleen maar twijfels op. "Het zal best wel ergens op gebaseerd zijn", zegt een vrouw. "Maar persoonlijk denk ik dat het een gewone griep is en dat je je daar ook naar moet gedragen. Als je normaal denkt dat je mensen aan kunt steken, ga je ook niet de straat op." Een ander vindt de uitspraken van het RIVM sterk overdreven. "Als je het moet krijgen, krijg je het toch wel." 

De reden van het advies is dat er van veel Brabantse coronabesmettingen onduidelijk is wat de bron is. "Dat vind ik in eerste instantie aannemelijk", geeft een man met een bril op aan. "Maar of dat in andere provincies dan niet zo is, vraag ik me af. Daar kan het morgen of overmorgen ook gaan gelden."

De voorbijgangers kregen de vraag wat ze zouden doen bij verkoudheid, naar buiten of thuis blijven? "Pas als ik koorts zou hebben, zou ik binnen blijven. Ik heb een hond en die moet er ook uit namelijk", was een van de antwoorden. "Ik heb momenteel geen longklachten, dat betekent toch dat ik sowieso niet het coronavirus heb?", vraagt een man zich hardop af. Tot slot nog een wijze raad: "Doe gewoon de dingen die je wil doen. We moeten ons niet zo bang laten maken, dan komt het allemaal wel goed."

advertentie

Lees ook deze artikelen