Pas op voor blauwalg in het water: 'Dit jaar zeer extreem'
Door de warme tempraturen is op veel plekken in Brabant al veel blauwalg te vinden. In onze regio valt de hoeveelheid blauwalg nog mee, maar daar kan verandering in komen: "Met nog een paar warme weken kunnen ook hier de problemen met blauwalg gaan toenemen."
Waterschap Aa en Maas houdt de hoeveelheid blauwalg in de gaten. "Blauwalg komt jaarlijks wel voor in geïsoleerde stadswateren, maar dit jaar, net als in 2018, is het heel erg extreem", vertelt Bart Brugmans, ecoloog bij Aa en Maas. De Maas en Brabantse kanalen kleuren langzaam groen, maar in onze regio is er nog niet zo veel blauwalg te vinden. Aa en Maas zegt dat dit nog wel lijkt te gaan gebeuren als de temperatuur aanhoudt.
Blauwalg zorgt voor vervelende gezondheidsproblemen zoals een geïrriteerde huid of ogen. Ook bij het doorslikken van blauwalg kan je buikkrampen krijgen en misselijk worden. "Voordat je gaat zwemmen is het aan te raden zwemwater.nl te checken. Hierop kan je zien of het water waar je wil gaan zwemmen schoon is." Blauwalg is te herkennen als groene aanslag op het water en groeit het snelst op stilstaand water met warm weer.
Aa en Maas maakte afgelopen woensdag bekend water met blauwalg te zullen gebruiken om de waterstand in de regio te behouden. De waterstand is namelijk erg laag door de hoge tempraturen en lange periode van droogte. Hierdoor is er een verhoogde kans op blauwalg in het water.