Pater Jan Beekman in Burkina Faso overleden

Pater Jan Beekman is deze week op 84-jarige leeftijd overleden in Burkina Faso. In dat land in West-Afrika zette hij zich vele jaren in voor kleinschalige hulpprojecten die vanuit Oss werden ondersteund door Stichting Sahelp.

Jan Beekman werd geboren in Boxmeer en vestigde zich in 1980 in Haren, waar hij een nieuwe Emmausgemeenschap oprichtte. Na het bezoek van een aantal projecten in Burkina Faso kreeg hij een bijzondere band met dat land en ging hij daar aan het werk om hulp te bieden. Het werk van de minderbroeder franciscaan Jan Beekman kreeg daarbij steun van Stichting Sahelp uit Oss. Beekman kreeg in 2019 nog een eremedaille van de overheid van Burkina Faso voor zijn hulp bij de opbouw van het land en het bijdragen aan het welzijn van de bevolking.

'Zijn geest bleef krachtig'

In een rouwbrief wordt Beekman als volgt getypeerd: “Jan leefde eenvoudig en voelde zich thuis bij gewone mensen. Hij bezat een vurige ijver voor rechtvaardigheid en kon fel uithalen naar machtsmisbruik en onrecht. Heel concreet probeerde hij eraan bij te dragen dat eenvoudige mensen zich konden verheffen. Een grote achterban in Nederland ondersteunde de projecten, waar hij bij betrokken bleef.  Ook al nam zijn fysieke toestand in de loop der jaren af, zijn geest bleef krachtig en helder tot op het einde.”

Op zaterdag 10 april is er in de kloosterkerk van Megen om 14.30 uur een gedachtenisviering voor Jan Beekman. Vanwege corona is dat in besloten kring. De viering is wel te volgen via een livestream op YouTube, via ‘Assisi aan de Maas’.