advertentie Banner SNLR.nl

Peperdure e-bikes in de steek gelaten in fietsdepot Den Bosch

Van de bijna 1500 fietsen die de gemeente van de Bossche straten plukt, worden amper fietsen opgehaald. En dat is niet alleen schroot, maar ook dure e-bikes.

Dat blijkt uit cijfers die DTV opvroeg bij de gemeente ’s-Hertogenbosch.

Niet gevonden 
De verkeerd gestalde of verlaten fietsen die de gemeente van de straat plukt, komen terecht in het fietsendepot. Vanaf dat moment staan de fietsen ook online, zodat mensen hun fiets hier kunnen terugvinden. Maar gevonden worden, dat blijkt lastig. “Er worden hier echt bizar weinig fietsen weer opgehaald. Ik denk dat het nog niet eens 20 procent van het totaal aantal fietsen is”, legt Johan van der Beek van het depot uit.
Uit de cijfers blijkt inderdaad dat in dit jaar nog geen 17 procent van het totale aantal weggesleepte fietsen is opgehaald door de eigenaar.

Tekst loopt door onder video

Splinternieuwe Sparta
Een mogelijke verklaring voor dit lage aantal heeft Johan niet. “Ik snap het echt niet, helemaal als je kijkt naar hoe goed sommige fietsen nog zijn als ze bij ons binnenkomen. Hier staat bijvoorbeeld een splinternieuwe elektrische Sparta fiets; die dingen kosten zo tweeduizend euro nieuw!”

Excuusjes
Het fietsendepot telt zo’n 700 tot 800 (wees)fietsen. Deze fietsen worden bijna dagelijks door stadstoezicht aangeleverd. “En dat is nodig, omdat het anders op straat helemaal vol komt te staan met fietsen”, licht Peter Witteveen van stadstoezicht toe. Hij doet dit werk inmiddels al zo lang, dat hij alle excuusjes van fietseigenaren al voorbij heeft horen komen. “Mensen die dan zeggen, ja ik moest snel weg want ik moest de trein halen. Ik denk dan, sta dan gewoon wat vroeger op!”

De fietsen in het depot blijven minimaal drie maanden staan. Tot die tijd heeft de rechtmatige eigenaar dus de kans om zich (met sleutel) te melden. Het ophalen van een verkeerd gestalde fiets kost 17,50; het ophalen van een verwaarloosde weesfiets is gratis. Hier kun je zien of jouw fiets toevallig in het depot staat.

 

Dit verhaal werd mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Dtv, Omroep Venlo, Studio040 en WOS Media werken gezamenlijk aan lokale onderzoeksjournalistiek.