Personeelstekort dwingt BrabantZorg tot gedeeltelijke opnamestop
Vanwege personeelstekort verhuizen 12 bewoners uit twee woongroepen met gespecialiseerde zorg bij De Wellen in Oss naar een andere locatie. Om deze bewoners een geschikt alternatief te bieden voerde BrabantZorg in september een opnamestop in. Deze blijft gelden tot er weer voldoende zorgpersoneel is.
De groep zorgbehoevenden wordt steeds groter, terwijl het aantal zorgverleners kleiner wordt, volgens bestuursvoorzitter Miriam Haagh. “Het probleem geldt voor de hele zorg en is nog een stukje erger bij de ouderenzorg, zowel in de verpleeghuizen als in de thuiszorg. Bij BrabantZorg zouden we 200 verzorgenden en verpleegkundigen extra aan kunnen nemen.“ BrabantZorg heeft genoeg geld om de benodigde mensen te betalen, maar volgens de bestuursvoorzitter gaan veel zorgverleners na een periode iets anders doen of verder als zzp’er om meer geld te verdienen.
BrabantZorg zag in de zomer al dat de situatie bij De Wellen onhoudbaar was. Na lang overleg heeft het bestuur besloten om de wooncapaciteit tijdelijk te halveren. “Dat is een enorm pijnlijk besluit, zowel voor de bewoners als voor de zorgverleners, maar het biedt wel perspectief”, vertelt regiomanager Anita van Hooff.
Sinds begin september geldt een opnamestop voor nieuwe cliënten op verschillende locaties, hierdoor kwamen er genoeg plekken vrij in de regio om 12 bewoners van De Wellen een passend alternatief te bieden. Deze opnamestop geldt zolang BrabantZorg niet genoeg personeel heeft om passende zorg te verlenen. “Hier is elke week een meetmoment voor”, zegt communicatieadviseur Irene van der Vorst.
Meer geld is niet dé oplossing volgens Haagh. “We richten ons ook op technologische vernieuwingen en cursussen voor mantelzorgers om zoveel mogelijk zorg bij de mensen thuis te kunnen regelen. Pas daarna zet je aanvullende professionele zorg in. Dat is een hele andere insteek dan 10 jaar geleden, toen kregen mensen heel snel professionele zorg. Daar hebben we nu de mensen niet meer voor.” Naast een bredere aanpak rondom het verlenen van zorg wil Haagh dat de overheid opnieuw gaat kijken naar de salarissen in de zorg. “Als mensen weggaan uit de zorg om financiële redenen, dan doet mij dat enorm pijn.”