Personeelstekort gemeente Bernheze raakt ook inwoners

In de gemeente Bernheze worden voorlopig geen nieuwe bouwplannen behandeld. De reden is een groot personeelstekort op de afdeling ruimtelijke zaken van het gemeentehuis.

De werkdruk is zo hoog dat ambtenaren op omvallen staan. "Ik kan wel merken dat medewerkers het druk hebben", zegt burgemeester Marieke Moorman. "Dat inwoners daar last van hebben, vind ik nog veel belangrijker om op te lossen."

De gemeente is wel op zoek naar versterking, maar het lukt Bernheze niet om geschikte mensen te vinden. Het probleem is zelfs zo erg dat burgers in Bernheze er iets van gaan merken. "De huidige principeverzoeken werken we af, van de nieuwe die binnen komen zeggen we: even een paar maanden wachten", legt Moorman uit. 

Bezuinigingen terugdraaien

Het personeelstekort is ontstaan door drie omstandigheden: veel ambitie bij de gemeente, het aantal complexe aanvragen is fors gestegen en bezuinigingen.

Op 22 februari is er een werkbijeenkomst gepland om samen met de politici in Bernheze te komen tot een uitwerking van een oplossing. De vraag van de het college van B en W is om meer geld beschikbaar te stellen en op een andere manier op zoek te gaan. "Je komt er al lang niet meer met een advertentie", vertelt Moorman. "We moeten ook kijken naar jongeren die van een opleiding afkomen of samenwerken met een andere gemeente. Misschien helpt dit item ook wel, zodat mensen zich bij ons melden."