advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Peter Sijbers en zijn mantelzorger Monique Thijssen

Peter (63) is verlamd, maar wil de wereld weer in: "Dat zou zó fijn zijn"

Een val uit een boom zorgde ervoor dat de Udense Peter Sijbers (63) in een diep dal geraakte. Nu wil hij terug de wereld in: daarvoor is een speciale auto nodig en die probeert hij met behulp van crowdfunding te kopen.

Het is inmiddels vijf jaar geleden dat Peter Sijbers bij zijn hoogbejaarde ouders in een boom klom om kersen te plukken. "Ik zag mijn vader daar aan het werk en vond dat veel te gevaarlijk. Toen klom ik zelf in die boom, raakte uit evenwicht en viel acht meter naar beneden, recht op mijn hoofd." Het resultaat van die val is een rechtszijdige verlamming.

Peter moest maandenlang revalideren in de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Eenmaal gerevalideerd overleed zijn vrouw na een lang ziekbed. 

Het artikel gaat door onder de video.

Mantelzorger Monique

Terug naar het huis waar zij samen woonde, kon Peter niet. Maar de wachtlijsten voor begeleid wonen waren eindeloos en dus besloot hij noodgedwongen bij zijn bejaarde ouders in te trekken, in het Limburgse Sevenum. "Dat kon eigenlijk niet", zegt Peter daarover. "Zij zorgden voor mij, terwijl dat andersom hoort te zijn." De hele situatie zorgde ervoor dat de inmiddels 63-jarige Udenaar fysiek en mentaal uitgeput was.

Ik schrok enorm van wat ik zag

• Monique Thijssen, mantelzorger van Peter

Tot hij op een crematie van een gemeenschappelijke kennis Monique Thijssen trof. De twee kenden elkaar nog van vroeger. "Ik schrok enorm van wat ik zag", zegt Monique over die ontmoeting. "Ik kende Peter als een vitale man met een wild leven." Later bezocht Monique Peter bij zijn ouders, wat haar sterkte in haar gevoel dat er actie nodig was. 

Rolstoelbus

Monique haalde Peter terug naar Uden waar hij zijn leven weer aan het oppakken is, maar er mist nog één ding: "Ik ben al langer in gesprek met de dwarslaesie stichting om ambassadeur te worden, om mijn ervaringen met lotgenoten te delen."

Op de donatiepagina wordt door anonieme donateurs tot wel 500 euro gedoneerd

Maar daarvoor is vervoer nodig. Peter wist onlangs zijn rijbewijs te verlengen en is nu op zoek naar een auto die aangepast is aan zijn handicap. Die zijn echter aan de prijs, waardoor Peter zijn heil in crowdfunding zoekt. Die pagina is 10 dagen online, maar er is al ruim 5.000 euro gedoneerd: "Ik wist niet wat ik zag!", aldus een verbaasde Peter. "De hoogte van de donaties heeft me versteld doen staan."

Uiteindelijk hoopt Peter 25.000 euro op te halen voor een nieuwe bus. "Dan kan ik de wereld weer in en mijn ouders wat vaker bezoeken", klinkt het hoopvol.