advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

'Petitie is een signaal, maar sloop Vorstenburgh niet tegen te houden'

De petitie om de karakteristieke boerderij D'n Vorstenburgh niet te slopen en op de monumentenlijst te zetten, is ook op het gemeentehuis niet onopgemerkt gebleven. Maar, zegt wethouder van Lankvelt: 'de sloop is niet tegen te houden.'

Dat laat de wethouder desgevraagd aan Dtv Nieuws weten. 

"Sint Janstraat 18 (het adres van de boerderij (red.) is niet aangewezen als een Rijksmonument of gemeentelijk monument en ligt ook niet in een gemeentelijk beschermd dorpsgezicht", legt Van Lankvelt uit wanneer hem gevraagd wordt of de petitie hem aan het denken heeft gezet.

1000 handtekeningen, maar weinig verandering

Die petitie, die pleit voor het plaatsen van D'n Vorstenburgh op de gemeentelijke monumentenlijst, is inmiddels bijna 1000 keer ondertekend maar zal volgens de wethouder weinig verandering teweeg brengen. "Er zijn in het bestemmingsplan voor dit gebied en dit perceel geen cultuurhistorische waarden opgenomen." 

"Dit betekent dat de sloop van het pand niet vergunningsplichtig is, maar alleen meldingsplichtig", waarmee Van Lankvelt bedoelt dat de boerderij nu eenmaal niet in aanmerking komt voor een speciale behandeling en de gemeente ook niets in te brengen heeft tegen de sloop ervan.
 
"De petitie is een duidelijk signaal wat betreft het sentiment in Uden, maar de sloop van het pand is juridisch gezien niet tegen te houden", besluit de wethouder waarmee hij lijkt aan te geven alles behalve voor de sloop te gaan liggen. 


Dtv Nieuws sprak deze week met petitiestarter Ron Commandeur en vastgoedontwikkelaar Paul Raymakers over de voorgenomen sloop. Die reportage is hieronder terug te bekijken.