Piccino

Petitie om abrupte sluiting peuterspeelzaal Nistelrode te voorkomen

Peutercentrum Piccino in Nistelrode gaat over zes weken dicht. Dat bericht kregen ouders donderdag, tot hun grote schrik, nadat de gemeente Bernheze had besloten geen subsidie meer te verstrekken aan Piccino. Een bezorgde ouder is een petitie gestart.

Na veertig jaar sluit Piccino aan het eind van dit jaar de deuren. De huurprijzen van het gebouw gaan naar een hoger, commercieel tarief. En de gemeente Bernheze kent de VVE-subsidie volledig toe aan een andere partij in Nistelrode: kinderopvang De Benjamin. Bij zowel de Benjamin als Piccino als de agrarische kinderopvang De Dierenvriendjes is er een wachtlijst. Met de extra subsidie voor De Benjamin komt er daar één extra peutergroep, maar dat lost het probleem niet op als alle groepen van Piccino stoppen en De Dierenvriendjes niet mogen uitbreiden. Ook de locatie van Piccino in Vorstenbosch gaat dicht.

In coronatijd wordt opgeroepen zo min mogelijk te reizen en straks moeten de kinderen naar een ander dorp

• Rob Geurts, bezorgde ouder

Al over zes weken moeten de kinderen van Piccino overgeplaatst worden. Absurd, vindt de bezorgde ouder Rob Geurts. "In coronatijd wordt opgeroepen zo min mogelijk te reizen en straks moeten de kinderen naar een ander dorp." In andere gemeenten wordt de subsidie verdeeld, maar Bernheze kiest er bewust voor om de VVE volledig toe te kennen aan één organisatie per kern.

Nieuwe wijk

"De leefbaarheid van het dorp gaat zo flink achteruit. Niet alleen op korte termijn, ook voor de toekomst. Want er worden ook nog 150 nieuwe huizen gebouwd in de Zwarte Molen, waar veel jonge gezinnen gaan wonen", zegt Geurts. Hij is vader van een dochter van 2 en een zoon van 4. De dochter gaat naar Piccino. "Omdat ze bij de huidige leidsters een veilig gevoel heeft, wil zij bij dezelfde leidsters blijven. Dan zou ze misschien naar Loosbroek of Heesch moeten." Geurts pikt het niet en startte direct een petitie. Die is inmiddels al bijna 500 keer ondertekend. Woensdag hebben de bezorgde ouders een gesprek met de wethouder. 

Rob Geurts

Gesprek met de wethouder

Geurts trok daarnaast aan de bel bij diverse raadsleden en het college van B en W. CDA-fractievoorzitter Mart Smits heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college. "Via het vastgestelde onderwijskansenbeleid 2020-2024 op 25 juni 2020 gaf de raad en het college aan te streven naar peuteropvang in zoveel mogelijk kernen en extra middelen beschikbaar te stellen voor het behoud van de locaties in Loosbroek en Vorstenbosch. Bovendien zijn er afspraken tussen het Rijk en gemeenten dat voorschoolse educatie voor ieder kind toegankelijk moet zijn. Met het vervallen van voornoemde locaties komt deze bereikbaarheid in onze gemeente ernstig onder druk te staan", vindt Smits. Hij vraagt zich onder andere af of het college dit voorzien heeft, of het wenselijk is dat kinderen voor opvang in een andere kern terecht moeten en welke mogelijkheden er zijn om kinderopvang in Nistelrode en Vorstenbosch te behouden.