Multinational Pharming bouwt nieuw pand op Pivot Park in Oss

Het Pivot Park in Oss krijgt er met het beursgenoteerde Pharming een nieuwe bewoner bij, dat ook nog eens een nieuw gebouw op de campus gaat neerzetten. De komst van de medicijnfabrikant moet leiden tot zo’n 40 tot 50 nieuwe arbeidsplaatsen in Oss.

Het is voor het eerst dat er op het Pivot Park een nieuw gebouw bijkomt. De 60 bedrijven die er zitten, maakten tot dusver allemaal gebruik van de gebouwen die er al stonden. Pharming bouwt in Oss een nieuwe productiefaciliteit voor de verwerking van het medicijn Ruconest, het hoofdproduct van het bedrijf. Het wordt gebruikt bij de behandeling van acuut erfelijk angio-oedeem. Momenteel wordt onderzocht of het middel ook werkzaam is bij de bestrijding van COVID-19.

Het nieuwe gebouw op het Pivot Park krijgt vijf bouwlagen met een totale vloeroppervlakte van zo’n 4000 m2. Het hoofdkantoor van Pharming staat in Leiden. Het gebouw van Pharming op Pivot Park heeft als werktitel Panther. 

‘Aanwinst voor campus’

Directeur Brigitte Drees van het Pivot Park is blij met de nieuwe bewoner: “Pharming is een aanwinst voor onze campus. Enerzijds omdat het bedrijf een gevestigde naam is in de farmaceutische industrie. Anderzijds omdat het openstaat voor open innovatie en kennisdeling, net als de ruim zestig bedrijven die hier al gevestigd zijn. Reken maar dat Pharming zich in onze community snel thuis zal voelen. Én dat we het bedrijf goed zullen faciliteren in zijn ontwikkeling.”

CEO Sijmen de Vries van Pharming gaat graag zo snel mogelijk in Oss aan de slag: “We blijven investeren in de uitbreiding van onze interne verwerkingscapaciteit als onderdeel van onze lange-termijn groeistrategie. We kijken uit naar de start van bouw van de nieuwe fabriek medio 2021."

Genetische aandoening

Hereditair angio-oedeem is een zeldzame genetische aandoening die bij ongeveer 1 op de 30.000 mensen voorkomt. Bij een aanval kunnen zwellingen in handen, voeten, gezicht en de luchtwegen optreden. Zwellingen van de luchtwegen zijn met name gevaarlijk en kunnen leiden tot dood door verstikking. Ruconest kan de aanvallen remmen. Het is op de markt in de Europese Unie, de VS, Zuid-Korea en Israël.

Pharming was nog niet aanwezig op het Pivot Park. Wel heeft de onderneming een minderheidsbelang in het bedrijf BioConnection, dat al op de Osse campus te vinden is.