Plannen BillyBird met Geffense Plas afgeketst

Eigenaar Ton Derks van BillyBird heeft gesprekken gevoerd met de gemeente Oss om de Geffense Plas en het Golfbad Oss over te nemen. De gemeente was volgens Derks niet afwijzend, maar toch is het afgeketst. "Het is nu een gepasseerd station", geeft Derks aan.

Het is al lang een struikelblok voor de Osse politiek, de Geffense Plas. Diverse wethouders beten er in het verleden hun tanden op stuk. Potentiële bezoekers mijden de plas omdat het terrein onaantrekkelijk en niet schoon genoeg zou zijn. De gemeente Oss heeft serieus gekeken naar de optie om de pachtovereenkomst af te kopen en zelf eigenaar te worden van de accommodatie. Dat zou neerkomen op een bedrag met zes nullen. Dat was destijds al veel geld; laat staan nu in de coronacrisis.

De gesprekken met BillyBird dateren ook van voor corona. De baas van Hemelrijk in Volkel heeft geen bod gedaan, maar vertelt dat er wel uitgebreid gekeken is naar een volledige overname. Daarbij zou het nieuwe Golfbad bij de Geffense Plas komen. "We hebben ruim 4.000 leden in Oss. Zij zouden met één abonnement gratis kunnen zwemmen bij zowel Hemelrijk, de Geffense Plas als Golfbad Oss. Dat was hoe we dachten."

We hebben ruim 4.000 leden in Oss. Zij zouden met één abonnement gratis kunnen zwemmen bij zowel Hemelrijk, de Geffense Plas als Golfbad Oss

• Ton Derks, directeur BillyBird

Speerpunt voor recreatie?

Het CDA in Oss maakte zich onlangs druk over de Geffense Plas. Waarom is het zo stil, terwijl het gebied door het college van B en W is bestempeld als een van de speerpunten voor recreatie? Die vraag stelde Joris van Hest van het CDA aan wethouder Johan van der Schoot. Van Hest zag op meerdere plekken in de gemeente verbeterslagen, zoals bij de Bierbrouwerij Oijen en de uitkijktoren bij Herperduin. "Ons idee is dat het bij de Geffense Plas net een tikje beter kan: schoner en met meer horeca." De wethouder gaf aan dat het college er volop mee bezig is, maar dat je ‘een broedende kip niet moet storen’. Navraag bij zowel de wethouder als eigenaar Perry van Casteren leert dat er momenteel geen nieuws te melden is. De wethouder vindt het te vroeg voor een interview.

Ons idee is dat het bij de Geffense Plas net een tikje beter kan: schoner en met meer horeca

• Joris van Hest, burgerlid CDA

Logisch?

De pachtovereenkomst tussen Van Casteren en de gemeente loopt af in 2043. "Ik heb dus nog alle tijd", zegt Van Casteren ietwat lacherig. Precies dat is de reden dat er al tientallen jaren niets indrukwekkends is gebeurd. Derks begrijpt dat wel. "Er zit een bepaalde logica achter. Hij heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, dan kun je het de exploitant niet kwalijk nemen dat hij niet wil investeren."

Ik heb nog alle tijd

• Perry van Casteren, pachter

Geen initiatief meer

Derks ziet een overname door BillyBird als een gepasseerd station, nu het nieuwe Golfbad in Berghem komt. "Ik heb er verder niet meer aan getrokken. Verwacht geen initiatief meer van onze kant." Van Casteren geeft aan dat Derks meer gesproken heeft met de gemeente dan met hem, dat hij overal voor open staat en dat ze altijd weer een keer kunnen komen praten.