advertentie Banner SNLR.nl

‘Plastic maakt bestrijden eikenprocessierups lastig’

Onlangs is de gemeente Oss begonnen met de bestrijding van de eikenprocessierups. Plastic om de boom heen helpt hier niet bij. Integendeel.

Volgens gebiedsopzichter Robert van der Wolk van de gemeente Oss heeft het plastic om bomen heen veel nadelen. “De rups kruipt achter het plastic. Dat hebben we gezien binnen de gemeente Oss en dat maakt het bestrijden lastig.” Daarnaast merkt Van der Wolk dat natuurlijke vijanden van de rups zoals koolmezen plastic binnen krijgen doordat de vogels op het plastic tikken. Ook zorgt plastic dat van de boom waait voor milieuvervuiling.

Tekst loopt door onder video

Om de eikenprocessierups goed te bestrijden, doet de gemeente een beroep op de Udense groenvoorziener Engelen Groen. “Ik gebruik een stofzuiger. Zo zuig ik de rupsen weg”, vertelt Quintin Kruijssen.  Vanuit de hoogwerker bestrijdt hij donderdag de eikenprocessierups in Herpen, Koolwijk en Berghem. Het werk van de bestrijder is niet zonder risico. “Ik heb absoluut last van de rupsen. Ik maak gebruik van hooikoortstabletten, dat vermindert de jeuk”, legt Kruijssen uit. De kleine microscopische haartjes van de rups komen door zijn witte pak toch op zijn lichaam terecht waardoor er huidirritatie ontstaat.

Vanwege die irritatie vormt de rups een gevaar voor de volksgezondheid en blijft de gemeente de rups aanpakken. Wel raadt de gemeente inwoners aan om de rups nooit zelf te bestrijden. “Schakel daarvoor gewoon een bedrijf in”, aldus Van der Wolk.