‘Pogingen van de gemeente Oss om duurzame energie op te wekken moeten aangemoedigd worden’
De gemeente Oss deelt sinds dit jaar boetes uit aan kantooreigenaren wiens pand een energielabel boven C heeft. Noodzakelijk, vindt columnist Sam Reijs in het opinieprogramma Stemmingmakerij.
Hij hoopt alleen wel dat de gemeente wat creatiever wordt met haar verduurzamingsplannen. Een mooi voorbeeld daarvan vindt hij het project Duurzame Polder.
De gemeente Oss werkt al jaren samen met de gemeente Den Bosch om windmolens in de polder te plaatsen. Daar zijn verschillende mensen op tegen vanwege mogelijke gezondheidsklachten, maar columnist Sam Reijs stelt dat mensen zich helemaal geen zorgen hoeven te maken. “Uit onderzoek blijkt dat het geluid van de windmolens geen reden tot paniek is.” Volgens Reijs moeten mensen zich eerder druk maken over het placebo effect die veroorzaakt wordt door de discussie. “Als iemand me blijft vertellen dat een groot apparaat me bestookt met geluiden die mijn gezondheid aantasten, dan krijg ik uit angst vanzelf legitieme gezondheidsklachten.”
Ossenaren reageren positief op de stelling van de columnist over het aanmoedigen van opwekken van duurzame energie. Voor sommigen is het wel wat aan de late kant, “Ik was hier al tien jaar geleden mee bezig, toen hadden we met kernenergie moeten beginnen.” Het merendeel van de bevraagde inwoners vindt ook dat de gemeente duurzame keuzes nog meer mag stimuleren. “Voor sommige mensen is het gewoon niet te betalen, daar mag best wel subsidie naartoe gaan.”
Duurzame Polder
De projectgroep Duurzame Polder is in het leven geroepen om mensen te informeren over de plannen van de gemeenten Oss en Den Bosch om windturbines te plaatsen in de polder tussen de twee gemeenten. Aanwonenden maken al jaren bezwaar tegen deze plannen omdat zij bang zijn voor, bijvoorbeeld, geluidsoverlast en gezondheidsschade. Tijdens informatiebijeenkomsten krijgen inwoners de mogelijkheid om vragen te stellen aan deskundigen.
In Oss zijn er nog een aantal bijeenkomsten gepland op 30 en 31 januari en op 1 februari. In Den Bosch is dat op 7, 8 en 9 februari. Aanmelden kan via www.duurzamepolder.nl/agenda.